Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Škofovske konference o novih pravilih glede zlorab

Cerkev po svetu | 19.07.2010, 13:19

Številne škofovske konference po svetu so se pozitivno odzvale na dopolnjena pravila cerkvenega prava za obravnavo kaznivih dejanj spolne zlorabe mladoletnih oseb s strani duhovščine.

Kot smo že poročali pa Kongregacija za nauk vere sestavlja še dodatne smernice za škofe, da bi bila obravnava spolnih zlorab s strani duhovščine ali po ustanovah, povezanih s Cerkvijo, bolj stroga, dosledna in učinkovita.

Predsednik ameriške škofovske komisije za zaščito otrok škof Blaise Cupich je posebej pohvalil strogost posodobljenih pravil, saj bodo prispevala k varnosti otrok. Osumljenci spolnih zlorab bodo lahko obravnavani po hitrem postopku zunaj običajnega sodnega postopka, poenostavljen pa bo tudi postopek vložitve zahtevka neposredno pri papežu glede odpustitve iz duhovniškega stanu v primeru storilca posebej hudih kaznivih dejanj spolne zlorabe.

Predsednik nemške škofovske konference Robert Zöllitsch se je zahvalil za nove predpise, ki še pospešujejo postopke, za dvakrat povečajo dobo zastarelosti kaznivega dejanja z možnostjo podaljšanja ter uvajajo zločin otroške pornografije. Nove norme prinašajo največ koristi žrtvam, je še prepričan škof Zöllitsch.

Zadovoljstvo je izrazil tudi generalni tajnik švicarske škofovske konference Felix Gmür. „Posodobljena pravila nas podpirajo v naših naporih, da se odločno zoperstavimo vsaki obliki spolnega nasilja“, je dejal Gmür. Švicarski škofje sicer pozitivno ocenjujejo vse posodobitve pravil, že junija pa so sprejeli tudi stroga navodila za soočanje s tem problemom.

Cerkev po svetu
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...