Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Velik odziv na povračilo preplačane elektrike

| 16.07.2010, 14:02

ruštvo za povračilo preplačane električne energije nadaljuje z zbiranjem podpisov. Predsednik društva Rado Pezdir ocenjuje, da so jih do zdaj zbrali približno devet tisoč, ko jih bo deset tisoč bodo zahtevke poslali ekeltrodistributerjem.

Društvo je do zdaj pripravilo tri stojnice, kjer zbirajo podpise, in sicer v Ljubljani, Celju in Mariboru. Po ocenah predsednika društva Rada Pezdirja je bil odziv povsod zelo močan. Povračilo denarja od elektro podjetij zahtevajo tudi Gorenjci, kjer so že skoraj pograbili vsa pooblastila, ki so osnova za zahtevek. Na Gorenjskem sicer akcijo izvajajo sindikati Neodvisnost. Nekoliko manjši je bil odziv le v Kopru. "Glavni razlog je, da je ljudem dovolj take države in da želijo dati glas za to, da se podjetja ne bodo več postavljala nad zakon," je odziv ljudi komentiral Pezdir.

Kot je znano, so Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjaska, Elektro Maribor, Elektro Celje in Elektro Primorska s 1. januarjem 2008 dvignili cene električne energije za šest odstotkov. Urad za varstvo konkurence je že avgusta 2008 ugotovil, da so pri tem delovali usklajeno, njegove ugotovitve pa je junija lani potrdilo tudi vrhovno sodišče. S tem so podjetja po navedbah omenjenega društva povzročila za 15,66 milijona evrov škode, od tega posamezna gospodinjstva od 30 do 300 evrov.

V društvu zato zbirajo podpise oškodovanih državljanov, naslednji teden bo odvetniška pisarna Francija Matoza začela pisati zahtevke, ki naj bi jih prihodnji petek posredovali elektrodistributerjem. "Podjetja imajo osem dni časa, da nato odgovorijo in zadeva ne potrebuje sodišča," pojasnjuje predsednik društva. Pezdir še dodaja, da zahteve vsekakor bodo poslali, saj si ne želijo, da bi prišlo do zastaralnega roka, to je v začetku leta 2011.

Akciji se je pridružila tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki se zavzema za mirno rešitev spora, torej brez sodnega postopka. Ali so pripravljena pristati na tak postopek, bodo elektro podjetja sporočila v prvem tednu septembra.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...