Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Furlanija (foto: Splet)
Furlanija

Fašizem na smetišče zgodovine?

| 14.07.2010, 13:34

Na zgodovinskem spravnem srečanju v Trstu so se včeraj sešli predsedniki Slovenije, Italije in Hrvaške Danilo Türk, Giorgio Napolitano in Ivo Josipović. Z obiskom Narodnega doma in spomenika eksodusu Istranov, Rečanov in Dalmatincev iz rodnih krajev so obeležili spomin na tragedije iz preteklosti. Sinoči pa so se udeležili tudi Koncerta prijateljstva.

V Trstu je predsednike najprej pozdravil tržaški prefekt Alessandro Giacchetti, nato pa so obiskali Narodni dom. Tam so se poklonili spominu na požig tega za Slovence simbolno pomembnega poslopja, ki se je zgodil 13. julija 1920. Potem, ko je predsednik Türk položil venec k spominski tabli, so se sestali tudi s predsednikoma krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, Rudijem Pavšičem in Dragom Štoko. Slednji je za naš radio povedal: „Ta obisk treh predsednikov, ki je prvi v povojnem obdobju na tako visokem nivoju v Trstu, ki je prestolnica dežele Furlanije-Julijske krajine. Je mesto, ki je tudi zelo delikatno, polno kontradikcije, sovraštva s strani italijanske desnice. Da je ta trojka prišla v Trst in skupen koncert, in da si je pri tem ogledala Narodni dom, mislim, da je to zelo pozitivno in dobro za celotno narodno slovensko skupnost v Trstu in celi deželi. S tem ni bila izrečena neka „mea culpa“ za vse, kar je fašizem napravil pod Italijo v svojem dvajsetletnem vladanju. Je pa nekje le bilo odkrito dejstvo, da so pokazali s svojim prstom na tiste rane, ki so nam za časa fašizma naredile toliko hudega.“

Drago Štoka je še povedal, da skrajna desnica ob dogodkih pa tudi v današnjih odzivih ni bila vidna. Opozoril je tudi na boljše čase, ki prihajajo za slovensko manjšino v Italiji, čeprav si še ne upa reči, da je šel fašizem že na smetišče zgodovine.

Da se danes v Trstu piše nova stran zgodovine, je prepričan tudi tržaški škof Gianpaolo Crepaldi. Kot je dejal, obstaja upanje, da bodo stran, ki je bila polna konfliktov in grozot, zamenjale strani sodelovanja, prijateljstva in razumevanja.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...