Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Rado Pezdir in Franci Matoz (foto: ARO)
Rado Pezdir in Franci Matoz

Pezdir in Matoz skupaj proti elektrodistribucijskim podjetjem

Slovenija | 12.07.2010, 19:26

Društvo za povračilo preplačane energije in odvetnik Franci Matoz sta danes v Ljubljani podpisala pogodbo o sodelovanju. Matozova odvetniška pisarna bo namreč na svoje stroške zastopala društvo v posameznih sodnih postopkih proti elektrodistribucijskim podjetjem, ki so januarja 2008 za šest odstotkov podražila elektriko.

Urad za varstvo konkurence je že istega leta ugotovil, da je šlo za usklajen korak, lani pa je te ugotovitve potrdilo tudi vrhovno sodišče. Podjetja pa nič, stroškov državljanom ne nameravajo povrniti.

Odločitev za Matoza ni bila težka

Kot je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal predsednik društva Rado Pezdir, se je pet podjetij postavilo nad zakon in pravno državo, kar je nevaren signal za prihodnost. V društvu tega ne nameravajo opazovati križem rok, zato so se povezali z omenjeno odvetniško pisarno. "Proti koncu prejšnjega tedna sem, potem ko sem ugotovil, da elektro podjetij ne zanima upoštevanje zakona in ker je prihajalo do raznih podtikanj, začel resno razmišljat o tem, da potrebujemo odvetnika. Odločitev ni bila težka, sam sem takoj pomislil na Francija Matoza, ki je pristal in se brez težav strinjal tudi s tem, da bo sam nosil stroške postopkov."

Za odvetniško pisarno precejšen finančni zalogaj

Odvetniška pisarna bo ob dejstvu, da bo sama nosila vse stroške postopkov, prispevala kar 700 do 800 tisoč evrov. Na vprašanje, kakšno korist bo imel od tega Franci Matoz, je Pezdir odgovoril, da to ni ravno vprašanje zanj, ampak, sam osebno meni, da mu je ideja všeč, saj ne želi videti degradacije države. Poleg tega je za Matoza po mnenju Pezdirja to zelo velik odvetniški izziv.

Več kot 15 milijonov škode

Podjetja so sicer z dvigom cen električne energije po navedbah omenjenega društva gospodinjstvom - tej je 900 tisoč - povzročila za 15,66 milijona evrov škode, od tega posamezna gospodinjstva od 30 do 300 evrov.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...