Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Premier bo predlagal Darjo Radić

| 12.07.2010, 10:57

Vladi Boruta Pahorja bi se lahko pridružila še ena ženska. Potem ko je Matej Lahovnik po izstopu iz stranke Zares zapustil mesto gospodarskega ministra, želi premier to funkcijo zaupati Darji Radić. Svoj predlog naj bi še danes poslal v državni zbor, saj želi, da bi poslanci o novi ministrici odločali še pred parlamentarnimi počitnicami.

Pahor je primernega kandidata oziroma kandidatko mrzlično iskal ves konec tedna. Pogovarjal se je s predsedniki koalicijskih strank, nekaterimi ministricami in ministri ter svetovalci. Poleg Radićeve, zdajšnje državne sekretarke na gospodarskem ministrstvu, so mediji kot mogočega Lahovnikovega naslednika omenjali še direktorja direktorata za energijo na istem ministrstvu Janeza Kopača, v javnosti pa je krožilo tudi ime izvršnega direktorja za investicije v Siju Vasilija Prešerna. Poslanci bi lahko o novi ministrici odločali ta petek, ko se bo končala redna julijska seja državnega zbora.

Kdo je Darja Radić?

Rodila se je 7. decembra 1965 na Jesenicah. Leta 1989 je diplomirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, leta 2001 pa tam končala magistrski študij. Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu je od 22. novembra 2008. Na tem ministrstvu je bila zaposlena že med letoma 2001 in 2005, ko je opravljala funkcijo državne podsekretarka in vodje sektorja za turizem, nato pa funkcijo sekretarke in vodje direktorata za turizem. Radićeva je tudi predsednica jeseniškega občinskega odbora stranke Zares.

Zakaj je Pahorjevo vlado zapustil že peti minister?

Lahovnik se je odločil, da ne bo več vodil gospodarskega resorja, ker ni našel skupnega jezika z visokošolskim ministrom in prvakom Zaresa Gregorjem Golobičem. Kot je pojasnil, imata različne poglede na problematiko, s katero je konec junija seznanil premiera. V pismu Pahorju je Lahovnik med drugim opozoril na konflikt interesov v primeru javnih razpisov v njegovem resorju, na katere se je prijavljalo tudi podjetje Ultra, njen posredni solastnik pa je Golobič.

Zares še danes o kandidatki in razmerah v stranki

Pozno popoldne naj bi se sešel svet druge največje koalicijske stranke. Člani se bodo seznanili s premierjevim predlogom glede imenovanja Radićeve. Ob tem se ne bodo mogli izogniti razmeram v Zaresu po Lahovnikovem izstopu. Pojavila so se ugibanja, da naj bi razpravljali o tem, ali predsednik Golobič še uživa zadostno zaupanje članov stranke, a iz Zaresa so sporočili, da naj to ne bi bila tema tokratne seje sveta. Za STA so pojasnili tudi, da Golobič ni in ne bo ponudil odstopa. Tiskovna predstavnica Zaresa Katja Mihelj Nagode je dodala, da o predsedniku stranke glasujejo vsi njeni člani. Trenutno poteka kandidacijski postopek, odločali pa bodo septembra na konvenciji Zaresa. Golobič je pred časom že napovedal vnovično kandidaturo.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...