Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Zakaj nogomet privlači množice ljudi?

| 11.07.2010, 07:00

Pred nami je zadnje dejanje mundiala v Južnoafriški republiki. Za laskavi naslov svetovnih prvakov se bodo v nocojšnjem finalu pomerili nogometaši Nizozemske in Španije.

Tekma bo pred televizijske zaslone privabila milijone ljudi, ki bodo za trenutek pozabili na vse ostalo dogajanje. Tudi sicer je svetovno nogometno prvenstvo v veliki meri zasenčilo aktualne probleme, najbolj zagrizeni navijači pa so v mesecu dni, kolikor traja, koristili celo bolniške, da so si lahko ogledali odločilne boje. Zanimalo nas je, zakaj takšno navdušenje nad igro z okroglim usnjem in katere so vrednote, ki jih ponuja ta šport. O tem smo na radiu Ognjišče govorili s teologom, psihologom in pedagogom dr. Stankom Gerjoljem ter nogometašema Natalijo Golob in Jalnom Pokornom.

Nogomet spodbuja in bogati medsebojne odnose

Svetovno nogometno prvenstvo je ob olimpijskih igrah največji športni dogodek. Vsaka štiri leta ga organizira Mednarodna nogometna zveza, nanj pa se uvrstijo reprezentance 32-ih držav. Letošnjega, ki ga je prvič gostila črna celina, je krojila tudi Slovenija. Naši nogometaši so osvojili prvo zmago in prve točke na mundialih. Kljub temu, da so se od Južne Afrike poslovili že v predtekmovanju, so slovenski navijači pozitivno ocenili njihov nastop, fantje pa so jih najbolj navdušili z enotnostjo in prijateljstvom, ki so ju pokazali na tekmah. Da nogomet kot kolektivni šport lahko spodbuja in bogati medsebojne odnose, je prepričan dr. Gerjolj. V zadnjem Pogovoru o je med drugim povedal: "Ugotavljamo, da ima veliko športnikov urejeno življenje, skladno s kulturo, v kateri živijo, kar pomeni, da upoštevajo in spoštujejo civilizacijske norme, vrednote okolja in se znajo zelo dobro socializirati."

Pokorn meni, da je nogomet šport, v katerem je prilagajanje in spoštovanje ostalih zelo pomembno. Obenem poudarja, da posameznika navaja na red in disciplino. "Ko hodiš na treninge, se redno in vestno ukvarjaš z nekim športom, je to zelo pomembno za nadaljnje življenje. Začrtane imaš neke vrednote, po katerih se ravnaš, in upaš, da boš čim bolje unovčil svoje potenciale."

Ali je tekmovalnost v tem športu dobrodošla ali ne, smo vprašali nogometašico Natalijo Golob. "Pri vsakem športu mora biti tekmovalnost, sicer pred seboj nimaš cilja zmagati," je dejala in dodala, da športnika pri tem ne sme zanesti.

Zakaj je nogomet igra, ki pogosto ohromi življenje na našem planetu? Dr. Gerjolj pravi, da gre za najbolj naravni šport, ki vključuje celega človeka, hkrati gre za šport, ki vključuje ekipo. "Zdi se mi, da lahko predvsem v teh vidikih iščemo argumente, zakaj nogomet povezuje toliko ljudi." Pokorn je medtem opozoril, da ne gre za drag šport. "Vsak si lahko privošči opremo."

Svetovno nogometno prvenstvo je velik posel

V času mundiala naj bi se ustavil svet. Kako lahko tako velik dogodek vpliva na gospodarstvo države, ki ga gosti, kako na gospodarstvo držav udeleženk? Ekonomist dr. Aleksander Kešeljevič je za naš radio dejal: "Svetovno nogometno prvenstvo je dogodek, ki je sam po sebi velik posel. To zelo dobro razumejo sponzorji. Drugače sem pa prepričan, da vse države lahko tako poskrbijo za svojo promocijo. Verjetno je ta promocija boljša od vseh ostalih."

Svetovno nogometno prvenstvo je dogodek, ki ponuja številne priložnosti, še meni Kešeljevič. Gerjolj, Pokorn in Golobova pa se strinjajo, da je lahko vir za ustvarjanje bratskih odnosov in združuje ljudi.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...