Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Zgodba o spreobrnjenju nizozemskega nogometaša

| 10.07.2010, 14:00

Svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga prvič gosti "črna celina", je v zadnjih zdihljajih. Na sporedu sta le še dve finalni tekmi. V malem finalu se bosta za tretje mesto nocoj pomerili Nemčija in Urugvaj, za naslov svetovnega prvaka pa jutri Nizozemska in Španija.

Se pa v teh dneh veliko govori tudi o tako ali drugače najboljših nogometaših tega prvenstva. Med njimi je tudi nizozemski reprezentant Wesley Sneijder, ki je na poti, da kot prvi v zgodovini osvoji vse nogometne lovorike v eni sezoni, za nameček pa lahko postane še prvi strelec svetovnega prvenstva. Argentinski tednik La Nacion je o njem objavil prav posebno zgodbo.

Sneijder v Južni Afriki vsak dan moli

Nizozemski zvezdnik Sneijder, sicer nogometaš Interja iz Milana, je po zadetku gola na tekmi proti Braziliji požel velik uspeh, med svoje vrste ga je snubil tudi angleški velikan Manchester United. Vendar Sneijder ostaja zvest svojemu klubu. Iz Argentine medtem prihaja drugačna vest, in sicer iz njegovega zasebnega življenja. Članek govori o njegovem spreobrnjenju in krstu pred odhodom v Južno Afriko. Novinar Mariano de Vedia v članku z naslovom Duhovni cilj nizozemskega nogometnega zvezdnika piše, da je prišel Sneijder na svetovno prvenstvo popolnoma prenovljen. Konec maja se je namreč spreobrnil v katoliško vero, v kapeli v Milanu pa je sprejel tudi zakrament svetega krsta. Na to odločitev je med drugim vplivalo njegovo dekle, s katero se namerava po koncu mundiala cerkveno poročiti. Navdihnilo ga je tudi prijateljstvo s soigralcem in kapetanom Intra Javierjem Zanettijem, ki je tudi dejaven katoličan. Sneijder je povedal, da v Južni Afriki vsak dan moli in se ob nedeljah udeležuje obreda svete maše. Okrog vratu nosi rožni venec, ki mu ga je podarila zaročenka. Vera mi daje moč, moja prepričanja me krepijo in mi dajejo odločnost, je za argentinski tednik povedal Sneijder. Nizozemski nogometaš sicer pred vsako igro poišče kraj, kjer lahko moli.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...