Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Pevci iz Boštanja (foto: Vesna Sever)
Pevci iz Boštanja

20 let pevcev iz Boštanja

Slovenija | 19.06.2010, 17:59

V človeškem življenju 20 let ne pomeni veliko, 20 let prepevanja in druženja organizirane skupine, pa je pomembna in častitljiva doba. Pevci iz Boštanja so jo, 4. junija v domači župnijski cerkvi, obeležili z jubilejnim koncertom. Utrinke s prireditve smo predvajali v oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te.

Ni čudno, da so pevci iz Boštanja za prizorišče svojega slavnostnega koncerta izbrali prav domačo farno cerkev svetega Križa, saj njihov župnik Fonzi Žibert, rad odpre svoj hram najrazličnejšim kulturnim dogodkom. Tudi tokrat se je izkazal kot odličen gostitelj. Številni obiskovalci, ki so napolnili cerkev, pa so potrdili, da je ljudska pesem v Posavju močno zasidrana.

Edi Strah, Tine Žnidaršič, Alojz Štempelj, Brane Žibert, Marjan Možic, Alojz Stopar, Matej Fon, Jože Udovč in Alojz Fon so pevci iz Boštanja. Pevci se uberejo v triglasju, nekatere pesmi pa zapojejo tudi štiriglasno. Skupina je nastala iz jurjevskih pevcev. V Boštanju in okoliških vaseh ima vsaka vas, skoraj vsak zaselek, svojo jurjevsko pesem in pevce, ki na predvečer svetega Jurija koledujejo od hiše do hiše. Prav jurjevska kolednica je tista, po kateri so pevci iz Boštanja prepoznavni. V skladu z namenom ima jurjevska kolednica posebno obliko. Začne se s pozdravom, sledi nekaj vsebine iz življenja svetega Jurija, nekaj besed o zeleni pomladi ter prošnja za dar in slovo. Boštanjski pevci pri obhodih pred vsako hišo zapojejo le dve kitici, da se ne bi predolgo zadržali. Nekdaj so za dar dobili jajca, špeh in vino. Danes pa jajca in denar. Pri vsaki hiši pa jih tudi pogostijo s kozarčkom vina in domačim pecivom.

Koledniške pesmi, med njimi tudi jurjevsko, florjanovo, trikraljevsko in oglarsko, pesmi iz Boštanja in okolice ter napeve, ki so razširjeni tudi drugod na Slovenskem, smo slišali na jubilejnem koncertu ob 20 letnici delovanja. Na njem so pevci iz Boštanja predstavili tudi svojo zgoščenko, na kateri je zvočno dokumentiranih 20 vsebinsko raznolikih pesmi.

Slovenija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.