Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Tako nastajajo video posnetki našega video portala (foto: ARO)
Tako nastajajo video posnetki našega video portala

Naj „komentirajo“ video utrinki

| 13.06.2010, 15:22

V lepi s soncem obsijani in rahlo vetrovni nedelji je stadion Arena Petrol v Celju pokal po šivih. Množica 32.000 romarjev je bila tako velika, da mnogi, zaradi varnostnih predpisov, ki so jih organizatorji morali upoštevati, na stadion celo niso mogli in so lahko dogajanje, sicer okrnjeno - s pomočjo velikega ekrana in zvočnikov, spremljali iz ozadja.

Prepričan pa sem, da bo današnji dan, vsem ostal globoko v spominu. Prepričan sem tudi, da so številke odveč in se bolj pridružujem mnenju velike večine, ki smo jih radijci srečali v današnjem dnevu in povabili pred mikrofon, ter so predvsem izpostavljali pomen današnjega srečanja kot srečanja skupnosti, ki se hrani ob Evharistiji in v njej najde moč, za to, da bi dobro in odgovorno živeli podarjene trenutke življenja.

Radijska ekipa je danes sooblikovala zanimiv radijski program, ki je v veliki večini nastajal na stadionu v Celju. V ozadju tega radijsko slišnega dela pa je nastajalo še marsikaj drugega, kar je vidno na teh spletnih straneh in naši Facebook strani. Posebej pa o vzdušju govorijo kratki video prispevki, ki so danes nastali v Celju. Prepustimo se jim!

Prepričan sem, da nam bodo še dolgo ostala v spominu pričevanja, ki smo jih lahko slišali v dopoldanskem uvodnem programu. Posebno mesto med njimi ima pričevanje misijonarja Pedra Opeke.

Morda pa gremo zdaj po vrsti in se najprej ustavimo ob prvih jutranjih video utrinkih, ki so jih pripravili Jaka Novak, Andrej Novljan in Denis Horvat.

Pater Ernest je bil eden tistih duhovnikov, ki so se zjutraj dali na razpolago romarjem za prejem zakramenta sprave.

Veliko število (nad)škofov, našteli smo jih 17, 750 duhovnikov in neznano število ministrantov:

Ni slovenskega dogodka brez narodnih noš:

In si predstavljate, kako bi bilo, če ne bi bilo 1300 pevcev in pa skupine glasbenikov:

V teh dneh se je prav vsak med nami lahko prepričal, kaj Slovencem pomeni Marija Pomagaj:

In kako je dogajanje videl br. Štefan Kožuh:

V Celju je bilo zelo veliko družin:

Tako o dogodku "komentirajo" video utrinki. Na svoj način pa "komentirajo" tudi audio posnetki dogajanja v našem audio arhivu in foto utrinki v naši spletni galeriji.

Kaj pa komentarji udeležencev?

Po slovesnosti pa smo po občutkih in komentarju povprašali tudi nekatere duhovnike. Župnik župnije Grad na Goričkem je povedal, da je kongres doživel zelo navdušeno in globoko. V njem je začutil utrip slovenskega naroda in je prepričan, da je to eden največjih dogodkov v Sloveniji.

Bojan Traven, kaplan v Zagorju je povedal, da ga je ganilo, da so bili Slovenci, pa tudi škofje in duhovniki v tem dogodku tako močno povezani. Marjan Veternik, župnik iz Žič pa je dejal, da je pomembno to, da to slavje prenesemo v življenje.

Današnjo slovesnost so na stadionu v Celju spremljali tudi vidnejši predstavniki javnega življenja. Strinjali so se, da gre za pomemben dogodek, ki nima le verskega, ampak tudi močan nacionalni naboj.

Celjski župan Bojan Šrot je povedal, da gre za velik dogodek, ne samo za knežje mesto ampak za vso Slovenijo.

„Današnji dan je pravi praznik. Vedel sem, da bo prišlo veliko ljudi. Takrat ko je veliko pozitivno mislečih ljudi na kupu, je vedno prijetno vzdušje.“

Opazili smo tudi evropska poslanca Milana Zvera in Lojzeta Peterleta. Za naš radio sta povedala ...

„Jaz v tem ne vidim manifestativnega krščanstva, ampak krščanstvo, ki želi prinašati veselje do življenja. Upam, da nas bo zaznamovalo v tem duhu.“

„Narod po določenem obdobju potrebuje dogodek, kjer se znova spominja načel in vrednot, po katerih velja živeti.“

Z ministrstva za kulturo se je evharističnega kongresa udeležil Silvester Gabršček. Po njegovem je dogodek presegel program za ljudi, ki jim je vera blizu.

„Gre za valovanje celotnega kulturnega prostora in neke mladostne svežine, sporočilnosti.“

Aktualnih poslancev ni bilo veliko. Ujeli smo Francija Keka iz Zaresa.

„Prav je, da kdor tako čuti, jaz sem že tak, pride sem, razmisli za naprej, za nazaj, razmisli o tem, kakšen odnos ima do drugih ljudi, o solidarnosti.“

Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak je ocenila, da je bilo prisotne veliko pozitivne energije.

„Mislim, da je dobro, da vsi skupaj začutimo, da nas je veliko, ki imamo iste vrednote. Prav je, da to pokažemo tudi navzven.“

Da gre za enkraten dogodek, je prepričan nekdanji direktor urada za odnose z verskimi skupnostmi Drago Čepar. Kot meni, smo v času, ko javnost ne nagrajuje izražanja pripadnosti katoliški Cerkvi. Zato je za kristjana vedno bolj prisotna Petrova skušnjava: Ne poznam tega človeka.

„Upam, da bo srečanje prineslo to, da bomo vedno bolj lahko drugim in sebi ponosno povedali: Poznam tega človeka.“

Povejmo še, da so slovesnost na celjskem stadionu spremljali tudi veleposlanik Slovenije pri Svetem sedežu Ivan Rebernik in nekaj županov. Ob njih je bilo tudi lepo število sorodnikov blaženega Alojzija Grozdeta, ki so povedali, da je današnji dogodek zanje neprecenljiv.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.