Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Zlata maša nadškofa Krambergerja

Cerkev na Slovenskem | 27.06.2010, 00:36

V mariborski stolnici popoldne nadškof Franc Kramberger daroval zlato mašo, s katero se bo skupaj z verniki zahvalil za 50 let duhovništva. Pri oltarni mizi se mu bodo pridružili slovenski škofje, somaševali pa bodo tudi redovni predstojniki in številni duhovniki. Duhovniške mariborske nadškofije bodo s popoldansko slovesnostjo obhajali tudi dan njihovega duhovniškega posvečenja.

Slovesnost, ki jo bomo neposredno prenašali preko valov Radia Ognjišče, se bo začela ob 15. z molitveno uro, med katero bodo prebirali misli nadškofa Krambergerja o duhovništvu, vodil pa jo bo mariborski nadškof pomočnik Marjan Turnšek. Slovesna sveta maša bo ob 16. uri. Vabljeni k sodelovanju!

Življenjepis nadškofa Franca Krambergerja

Msgr. dr. Franc Kramberger se je rodil 7. oktobra 1936 pri Svetem Lenartu v Slovenskih goricah. Bogoslovje je končal v Ljubljani, mašniško posvečenje pa je prejel 29. junija 1960 v mariborski stolnici sv. Janeza Krstnika.

Med letoma 1961 in 1965 je bil kaplan v župniji Maribor-Sv. Rešnje Telo. Leta 1965 je prevzel službo prefekta v Slomškovem dijaškem semenišču v Mariboru in jo opravljal do leta 1972. V tem času se je posvetil tudi podiplomskemu študiju in leta 1973 doktoriral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1972 in 1980 je bil postulator v procesu za beatifikacijo škofa Slomška. Prav tako leta 1972 ga je škof Maksimilijan Držečnik imenoval za ravnatelja Slomškovega dijaškega semenišča. To delo je opravljal vse do škofovskega imenovanja, 10. novembra 1980.

Za mariborskega škofa ga je papež Janez Pavel II. imenoval 10. novembra 1980, škofovsko posvečenje pa je prejel 21. decembra 1980 v mariborski stolnici. Za škofovsko geslo si je izbral Marijine besede: »Zgodi se tvoja volja«. Od leta 1990 do 2007 je bil predsednik Slovenske Karitas. Kot član Slovenske škofovske konference je bil delegat na treh sinodah škofov v Rimu in na zasedanjih Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Do leta 2007 je bil tudi predsednik Komisije za sredstva družbenega obveščanja pri SŠK. Od 6. decembra 2004 do 16. marca 2007 je opravljal službo predsednika Slovenske škofovske konference, ki jo je pred njim opravljal ljubljanski nadškof in metropolit msgr. dr. Franc Rode.

7. aprila 2006 je papež Benedikt XVI. v Cerkvi na Slovenskem ustanovil tri nove škofije: v Celju, Murski Soboti in v Novem mestu, dotedanjo mariborsko škofijo pa je povzdignil v nadškofijo in metropolijo. 29. junija 2006 je kot novi metropolit iz rok papeža Benedikta XVI. v Rimu prejel palij, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini, 24. septembra 2006 pa je bil v Mariboru umeščen kot prvi mariborski nadškof in metropolit.

Cerkev na Slovenskem
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...