Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Križani (foto: ARO)
Križani

18. junij - dan slovenskih pričevalcev za vero

Slovenija | 18.06.2010, 14:59

Od leta 2000 praznujemo 18. junij kot dan slovenskih pričevalcev za vero. Čeprav so mnogi nanj pozabili, je prav da se spomnimo dneva, ko so v jubilejnem letu vstopa v novo tisočletje med spominsko slovesnostjo v Kočevskem Rogu razglasili 217 slovenskih pričevalcev za vero. Med njimi je tudi Alojzij Grozde, ki je bil prejšnjo nedeljo prištet med blažene.

Pobudo za razglasitev sodobnih pričevalcev za vero je dal Janez Pavel II. Med pripravami na sveto leto 2000 je naprosil škofe vsega sveta, naj pripravijo sezname pričevalcev, ki so v 20. stoletju v njihovi domovini prelili kri zaradi vere v Boga in zvestobe Cerkvi. Škofje so njegovo prošnjo izpolnili. Pri takratni obletni maši v Kočevskem rogu je krajevni župnik Marjan Lampret opozoril na papeževo prošnjo.

Zatem so prebrali imena 217-tih oseb iz vseh slovenskih škofij in zamejstva. Med njimi je nadškof Vovk, 84 duhovnikov, 39 škofijskih in 7 redovnih bogoslovcev, 29 drugih redovnikov, 3 sestre in 63 laikov - med katerimi so tudi otroci. S seznama, ki takrat še ni bil popoln so izbrali kandidate, ki bi lahko bili razglašeni za blažene. Zanje zdaj poteka postopek zbiranja gradiva na ravni celotne Cerkve na Slovenskem, ne glede na to, iz katere škofije je posamezen kandidat. Čeprav gre za množico pričevalcev, potekajo postopki za vsakega posebej, vendar pod skupnim vodstvom. Nekateri postopki pa so izdvojeni. Tako na primer procesi za beatifikacijo nadškofa Antona Vovka, Daniela Halasa in Jakoba Ukmarja potekajo samostojno. Na seznamu pričevalcev je bil tudi Lojze Grozde, ki je zdaj že blaženi.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...