Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Benedikt XVI. o pomenu nogometa

| 18.06.2010, 11:15

Pred nami je ena najpomembnejših tekem na letošnjem svetovnem nogometnem prvenstvu. Ob 16. uri se bosta pomerili ekipi Slovenije in ZDA. Po poročanju Radia Vatikan je Benedikt XVI. sredi osemdesetih let, ko še ni bil papež, napisal članek o nogometu. V njem je raziskoval vrednote tega športa ter velik vpliv, ki ga imajo na ljudi dogodki, kakršen je tudi svetovno prvenstvo.

S svojim rednim ponavljanjem vsaka štiri leta, piše kardinal Ratzinger, se svetovno prvenstvo v nogometu kaže kot pomemben dogodek, ki pritegne na stotine milijonov ljudi. Po njegovem mnenju skoraj ni drugega dogodka na svetu, ki bi se ponašal s tako obsežnim vplivom kot je svetovno nogometno prvenstvo. Vse to dokazuje, da je v nogometu nekaj, kar se dotika človeškega bistva. Zato se je vprašal, kaj je podlaga te moči. Najprej omenja da nogomet, ki je moštvena igra, igralce obvezuje k določenim pravilom in ureditvi. Združeni so v skupnem cilju, zatorej uspeh ali neuspeh posameznika temelji na uspehu in na neuspehu celotne skupine. Kot drugo, nogomet kaže pot poštenega dvoboja, v katerem je skupno pravilo tisto, ki združuje in ki hkrati vpliva tudi na položaj nasprotnikov. Kardinal Ratzinger članek zaključi s trditvijo, da torej resnična svoboda izhaja iz pravila in discipline, ki uči delovati skupaj, usklajeno v korektnem dvoboju, neodvisno od zunanjih uspehov in sojenja.

Nek nemški časopis pa je objavil študijo, po katerem naj bi bil uspeh neke države na svetovnem nogometnem prvenstvu odvisen od odstotka katoličanov v državi. Pri tem sta mišljeni rekorderki Brazilija ali Italija. Po drugi strani pa ta teza ne vzdrži, saj bi bil potem svetovni prvak Vatikan. Ta na svetovnem prvenstvu sicer ni zastopan, kljub temu pa je v Vatikanu kar nekaj nogometnih navdušencev.

Kardinal Tarcisio Bertone

Italijanska revija Panorama piše, da je brez dvoma največji nogometni navdušenec vatikanski državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone. Ko je bil še genovski nadškof, je nekajkrat po italijanski televiziji komentiral nogometne tekme. Velja za navijača turinskega Juventusa. Nogometaši tega moštva predstavljajo skoraj polovico italijanske nacionalne ekipe.

Kardinal Roger Etchegaray

Nekdanji vatikanski diplomat kardinal Roger Etchegaray je velik navijač za Francijo. Prej si je ogledal vse tekme svojega nacionalnega moštva, pri 87-ih letih pa se za nogomet zanima nekoliko manj. Zanj je prišel čas, da misli na nogometna tekmovanja v nebesih, je dejal francoski kardinal.

Kardinal Franc Rode

Prefekt Kongregacije za redovnike, kardinal Franc Rodé je vesel, da je slovensko moštvo prisotno na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Ob tem je poudaril, da je naša ekipa jasna in kot takšna močna. S to močjo je po njegovih besedah Slovenci že premagala tudi močnejša moštva, na primer Rusijo na odločilni izločilni tekmi za finale na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Kardinal Wilfrid Fox Napier

Za gostitelja velja kardinal Wilfrid Fox Napier. Durbanski nadškof si bo vse tekme ogledal po televiziji. Kakorkoli, za člane rimske kurije je pomembno, da so na svetovnem prvenstvu na igrišču vsi igralci korektni in pošteni.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...