Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Pogled na stadion v Celju (foto: Izidor Šček)
Pogled na stadion v Celju

Letu evharistije sledi leto dobrodelnosti

| 14.06.2010, 15:21

Za nami je največji dogodek v Cerkvi na Slovenskem – evharistični kongres in beatifikacija mučenca Alojzija Grozdeta. Slovesnost je včeraj na celjskem stadionu vodil papežev legat kardinal Tarcisio Bertone, ki je vse zbrane povabil k življenju iz evharistije, k dejavni ljubezni do bližnjega in oznanjevanju naše vere.

Škofje so ob sklepu izrazili svoje presenečenje nad velikim številom udeležencev – zbralo se nas je namreč več kot 32 tisoč, s kardinalom Bertonejem pa je somaševalo 18 škofov in nadškofov ter 720 duhovnikov.

Imamo novega blaženega!

Poleg stadiona je množica vernikov napolnila tudi sosednjo dvorano, nekateri pa so dogajanje spremljali kar pred stadionom preko velikih ekranov. Vsi skupaj smo doživljali slovesne trenutke prihoda Marije Pomagaj na stadion, ki je prej tri dni romala po župnijah, pričevanj, omenimo naj ganljiv in močan nagovor misijonarja Pedra Opeke, in pesmi, predvsem pa smo sodelovali pri sveti maši, ki je bila vrhunec Slovenskega evharističnega kongresa. Med njo je papežev legat kardinal Tarcisio Bertone za blaženega razglasil mučenca Alojzija Grozdeta.

„Po goreči želji našega brata Andreja Glavana, novomeškega škofa, in drugih bratov v škofovski službi ter mnogih vernikov, in potem, ko smo slišali za mnenje Kongregacije za zadeve svetnikov, z našo apostolsko oblastjo dovoljujemo, da se častitljivi Božji služabnik Alojzij Grozde, verni laik iz Katoliške akcije in mučenec, ki je v moči evharistije s svojo stanovitno vero in zvestobo do Kristusa, sprejel preganjanje vse do mučeniške smrti, odslej imenuje blaženi.“

Nadškof Stres: dogodek me je prevzel!

Mnogi so včerajšnje dogajanje v Celju označili kot poseben trenutek miru, trenutek srečanja z Bogom, ki bo za vedno ostal vtisnjen v njihovih srcih. Kakšni so vtisi ljubljanskega nadškofa Antona Stresa, novomeškega škofa Andreja Glavana in celjskega – gostiteljskega škofa Stanka Lipovška?

„Temu izjemnemu dogodku, za katerega lahko rečem, da me je prevzel. … Moram reči: srce je pelo med slovesnostjo. … Ljudje božji, to je bila izpoved vere, to je bila izpoved hvaležnosti, veselja, da smo kristjani in nič drugega.“

Pričevati za vero z dobrodelnostjo

Slovenski evharistični kongres pa se z včerajšnjo slovesnostjo ni končal. Po besedah nadškofa Antona Stresa ima namreč ta dogodek trojen pomen: „Prva stvar gotovo, da bi naši verniki razumeli, da je sveta maša zares resna stvar. Oziroma, da je to nekaj, brez česar kristjan čisto preprosto ne more biti, ne more obstati.“ Kot drugo stvar je nadškof Stres omenil našo dolžnost, da pričujemo za vero v okolju, kjer živimo, ter se nato ozrl v prihodnost. Evharističnemu letu bo sledilo leto solidarnosti in dejavne ljubezni.

„Ni naključje zato, da smo povabili sem kot posebnega pričevalca gospoda Petra Opeko z Madagaskarja, ki je eden najbolj vidnih delavcev za človeško solidarnost, za solidarnost z najbolj ubogimi. Zato tudi, ker želimo prihodnje leto posvetiti ravno solidarnosti, dejavni ljubezni, kajti evharistija, ki je kruh za življenje se nadaljuje s tem, da res kruh za vsakdanje življenje nudimo vsem tistim, ki ga potrebujejo.“

Evharistični kongres je torej za nami, nadaljeval pa se bo v našem vsakdanjem krščanskem življenju, za katerega naj bi moč in pogum črpali prav iz evharistije.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.