Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Papež Benedikt XVI. sklenil obisk na Cipru (foto: www.papalvisit.org.cy)
Papež Benedikt XVI. sklenil obisk na Cipru | (foto: www.papalvisit.org.cy)

Papež na Cipru pozval h končanju nasilja na Bližnjem vzhodu

Cerkev po svetu | 06.06.2010, 15:46

Papež Benedikt XVI. je dopoldne daroval sveto mašo v športnem centru v Nikoziji. Ob prisotnosti številnih vernikov je škofom izročil delovno gradivo za sinodo za Bližnji Vzhod, ki bo oktobra v Vatikanu.

Pri današnji sveti maši, ki jo je papež Benedikt XVI. daroval na Cipru, se je zbralo zelo veliko vernikov, od katerih so mnogi prišli prav od daleč in s tem pokazali svojo bližino in povezanost s tamkajšnjo manjšinsko katoliško skupnostjo. Sveti oče je v duhu praznika Svetega Rešnjega Telesa in Krvi v svoji homiliji podal razmišljanje o Kristusovem telesu. Dejal je, da izraz Kristusovo Telo označuje tri stvarnosti in sicer Jezusovo fizično telo rojeno iz Device Marije, njegovo evharistično telo, ki je zakramentalni kruh iz nebes in Jezusovo telo, ki je Cerkev. Iz prodiranja v to resnico in ob razmišljanju o njej, bolje razumemo skrivnost občestva, ki povezuje vse, ki pripadajo Cerkvi. Vse, ki se hranijo s Kristusovo krvjo in telesom v evharistiji, povezuje namreč isti Duh v eno samo telo, da bi izoblikoval eno samo sveto Božje ljudstvo.

Papež se je spomnil umorjenega škofa Padoveseja

Isto misel je sveti oče poudaril tudi ob izročitvi delovnega dokumenta za škofovsko sinodo za Bližnji Vzhod, ki bo jeseni potekala v Vatikanu. Geslo sinode je namreč povzeto v opisu življenja prvih kristjanov, ki so „bili so enega srca in enega duha (Apd 4,32)“. Delovni dokument je papež Benedikt XVI. izročil nadškofu Eteroviću in se obenem spomnil predsednika turške škofovske konference msgr. Luigija Padoveseja, ki bi danes moral biti na njegovem mestu, a je bil ta teden, v četrtek kruto umorjen v turškem Iskenderunu.

Kristjani na Bližnjem vzhodu imajo posebno mesto

V svojem nagovoru ob izročitvi delovnega dokumenta je papež Benedikt XVI. nato toplo povabil k zavedanju o posebnem mestu, ki ga za vso Cerkev imajo kristjani na Bližnjem Vzhodu. Bog se je ravno na področju Bližnjega Vzhoda razodel Abrahamu in je svoje delo odrešenja znova tam dopolnil z Jezusovo smrtjo in vstajenjem.

K občudovanju velikih Božjih del in uresničenja upanja človeštva, ki jih je Gospod izvršil na Bližnjem Vzhodu, je sveti oče nato znova povabil v kratkem nagovoru pred molitvijo angelovega čaščenja. Spomnil je na Marijo,ki je s svojim „Da!“ izrečenim z velikodušnim srcem omogočila, da se je uresničilo upanja, ki ga je izvoljeno ljudstvo gojilo skozi stoletja. Čeprav je tri desetletja pozneje ob vznožju križa bilo videti, da so sile teme slavile zmago, je Marijo gotovost upanja poživljala vse do zarje velikonočnega jutra. Sveti oče je povabil, naj živimo v trdnem zaupanju, da tudi nas Božji in Marijin Sin nikoli ne bo zapustil, temveč je v Njem vir vedno novih moči. Moč Njegove ljubezni ozdravlja in prinaša spravo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...