Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Vatikan (foto: ARO)
Vatikan

Predstavniki Svetega sedeža bodo obiskali Cerkev na Irskem

Cerkev po svetu | 01.06.2010, 17:37

Škandali zaradi spolnih zlorab otrok še vedno odmevajo v vesoljni Cerkvi. Številne krajevne cerkve so se na ta problem odzvale z ostrimi ukrepi in zagotovilom o boljši vzgoji in pripravi kandidatov za duhovništvo. Sveti sedež je v ponedeljek objavil novico, da se bo jeseni začela apostolska vizitacija v nekaterih irskih škofijah, semeniščih in redovnih skupnostih.

Vizitatorji bodo temeljito proučili problematike, povezane s spolnimi zlorabami s strani duhovnikov in pomočjo Katoliške cerkve žrtvam teh zlorab ter preverili možnosti za izboljšanje preventive na tem področju.

Obisk predstavnikov Svetega sedeža želi prispevati predvsem k duhovni in moralni prenovi Cerkve na Irskem. Sveti oče je za vizitatorje imenoval štiri škofe, in sicer upokojenega westminstrskega nadškofa kardinala Cormaca Murphyja O'Connorja, bostonskega nadškofa kardinala Seana Patricka O'Malleya, torontskega nadškofa Thomasa Christopherja Collinsa in ottawskega nadškofa Terrenca Thomasa Prendergasta. V želji, da bi kandidate za duhovniški poklic čim bolje pripravila na njihovo službo, bo Kongregacija za katoliško vzgojo na Irsko jeseni napotila newyorškega nadškofa Timothyja Dolana, ki bo obiskal nekaj irskih bogoslovnih semenišč. Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega delovanja pa bo opravila obiske v posameznih redovnih skupnostih. Na podlagi vprašalnikov za višje redovne predstojnike bo izvedla raziskavo o razmerah v redovnih ustanovah.

Predsednik italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco je ob sklepu zasedanja tamkajšnjih škofov dejal, da je dan in noč pripravljen prisluhniti žrtvam zlorab, kar naj bi bili pripravljeni storiti tudi vsi ostali škofje. V Nemčiji je raziskava pokazala, da je bilo v 70.ih in 80.ih letih zlorabljenih več kot 200 otrok, k boju proti takšnim zločinom pa so se zavezali tudi irski škofje.

Mediji povzemajo besede kardinala Angela Bagnasca, ki je zagotovil, da je dan in noč pripravljen prisluhniti žrtvam zlorab. Po njegovih besedah bi lahko bila v preteklosti prikrivanja tudi v cerkvi v Italiji. Če bo to dokazano, je treba takoj ukrepati, je še dejal kardinal Bagnasco. Pri tem je povedal, da škofje niso pripravili nekih novih smernic za ravnanje v teh primerih, saj so vatikanski dokumenti dovolj jasni. V zadnjih desetih letih je v bilo v kanonskem postopku približno 100 duhovnikov. Danes pa je do tega pojava tudi družba, katere del je Cerkev, zavzela bolj jasno in odločno stališče.

Jezuiti v Nemčiji so medtem pravnico Ursulo Raue zadolžili, da je pripravila raziskavo o spolnih zlorabah in fizičnem nasilju nad otroki. S tem so namreč želeli priti resnici do dna. Raziskava je pokazala, da je bilo v 70-ih in 80-ih letih zlorabljenih ali zapostavljenih vsaj 200 otrok v šolah, ki so jih vodili jezuiti. 12 jezuitov je bilo obsojenih, med njimi pa je že 6 pokojnih. V kazenskem postopku je medtem še 30 drugih oseb, med katerimi so vzgojitelji in učitelji, ki so bili zaposleni na omenjenih inštitutih. Nekdanji provincial nemških jezuitov p. Stefan Dartmann je žrtve prosil odpuščanja in izrazil sram zaradi vsega, kar je pokazala omenjena raziskava.

Irski primas kardinal Sean Brady pa je znova zagotovil, da bo vse svoje moči usmeril v boju proti zlorabam. Pri tem naj povemo, da so na Irskem začeli tečaj za več kot 2300 oseb, ki se bodo povsem posvetile varovanju otrok po župnijah. V zadnjem letu je bilo namreč kar 200 primerov prijave zlorab.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.