Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Vesna Sever (foto: ARO)
Vesna Sever

Odpiraj, dekle kamrco

Slovenija | 15.05.2010, 17:55

Tokratna oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je s pesmimi in z vižami iz različnih pokrajin razgrnila raznoliko zvočno podobo našega glasbenega izročila.

Slovenija je majhna, a pokrajinsko pisana in raznolika dežela. Različni geografski in življenjski pogoji se kažejo v občutenju in oblikovanju ljudskega izraza; glasbenega v raznovrstnem načinu petja in muziciranja ter v izbiri pevskega repertoarja.

V oddaji, ki smo jo naslovili po začetnem verzu ljubezenske pesmi Odpiraj, dekle kamrco, smo slišali Micko in Franceta Anzeljca, po domače Petračeva s Hudega vrha na Blokah, Zagoriške fante, Veroniko Zajec in njene violinske citre, mlade pevke Ragle iz Trebnjega, pevce iz Šentruperta na Dolenjskem, Bistrške škuorke in družinski trio Volk folk iz Ilirske Bistrice, Palmira Krmac iz Čenturja pri Marezigah in njegovo diatonično harmoniko - triestino ali plonarico, rezijansko pesem ter vižo na citrio in bunkulo, pa mlade Kresnice iz Adlešičev in tamburaši iz Sodevcev, Kranjske furmane s Primskovega, pevce iz Kort na avstrijskem Koroškem, pevce iz Cirkulan ter pevke in godca iz Črenšovcev.

S pesmimi in z vižami smo se tako sprehodili po Dolenjskem, Notranjskem, Primorskem, bili smo na Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem, pa tudi v Reziji, Beli krajini in Prekmurju.

Oddaje, v katerih ima prostor slovenska ljudska glasba, so na Radiu Ognjišče na sporedu vsako soboto ob 17. uri, s ponovitvijo istega dne ob 23.uri. Posnetki vseh oddaj pa so na voljo tudi v avdiu arhivu, na naši spletni strani radio.ognjisce.si. Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...