Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Vesna Sever (foto: ARO)
Vesna Sever

Odpiraj, dekle kamrco

Slovenija | 15.05.2010, 17:55

Tokratna oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je s pesmimi in z vižami iz različnih pokrajin razgrnila raznoliko zvočno podobo našega glasbenega izročila.

Slovenija je majhna, a pokrajinsko pisana in raznolika dežela. Različni geografski in življenjski pogoji se kažejo v občutenju in oblikovanju ljudskega izraza; glasbenega v raznovrstnem načinu petja in muziciranja ter v izbiri pevskega repertoarja.

V oddaji, ki smo jo naslovili po začetnem verzu ljubezenske pesmi Odpiraj, dekle kamrco, smo slišali Micko in Franceta Anzeljca, po domače Petračeva s Hudega vrha na Blokah, Zagoriške fante, Veroniko Zajec in njene violinske citre, mlade pevke Ragle iz Trebnjega, pevce iz Šentruperta na Dolenjskem, Bistrške škuorke in družinski trio Volk folk iz Ilirske Bistrice, Palmira Krmac iz Čenturja pri Marezigah in njegovo diatonično harmoniko - triestino ali plonarico, rezijansko pesem ter vižo na citrio in bunkulo, pa mlade Kresnice iz Adlešičev in tamburaši iz Sodevcev, Kranjske furmane s Primskovega, pevce iz Kort na avstrijskem Koroškem, pevce iz Cirkulan ter pevke in godca iz Črenšovcev.

S pesmimi in z vižami smo se tako sprehodili po Dolenjskem, Notranjskem, Primorskem, bili smo na Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem, pa tudi v Reziji, Beli krajini in Prekmurju.

Oddaje, v katerih ima prostor slovenska ljudska glasba, so na Radiu Ognjišče na sporedu vsako soboto ob 17. uri, s ponovitvijo istega dne ob 23.uri. Posnetki vseh oddaj pa so na voljo tudi v avdiu arhivu, na naši spletni strani radio.ognjisce.si. Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...