Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Vnuki Atelšek iz Lokovice pri Šoštanju (foto: Vesna Sever)
Vnuki Atelšek iz Lokovice pri Šoštanju

Družinsko petje v Mozirju

Slovenija | 03.05.2010, 11:57

Prva oddaja v maju iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla sveže terenske posnetke, ki so nastali 25. aprila v Mozirju. Tam je potekalo srečanje pevskih družin, na katerem se je predstavilo dvanajst družinskih sestavov.

Bratje in sestre, pa bratranci, družine z več otroki, starejši in pa kar nekaj mladih, je korajžno nastopilo v mozirskem kulturnem domu, čeprav mnogim javno nastopanje ni ravno domače. Vodilna tema letošnje, 14. prireditve družinskega petja, so bile ljudske pesmi s pripevi.

Srečanje pevskih družin v Mozirju poteka vsako leto okoli jurjevega v sklopu občinskega praznika. Predsednik Kulturno-prosvetnega društva Jurij in gonilna sila družinskih srečanj v Mozirju, gospod Jure Repenšek, je povedal, da je namen prireditev promovirati ljudsko pesem. V 14-ih letih jim je na oder mozirskega kulturnega doma uspelo privabiti kar lepo število družin iz celotne Zgornje Savinjske doline, med njimi tudi nekaj mladih družin, na kar so še posebej ponosni. Pomembno se mu zdi, da se ljudska pesem ne ohranja samo na nosilcih zvoka, ampak jo je mogoče slišati v živo. Za ljudsko pesem pravi, da je tista, ki je pomagala narodu, da se je ohranil in je prav, da imamo do nje spoštljiv odnos. Sam izhaja iz družine, kjer se je veliko pelo in to prenaša tudi na svoje otroke.

Družina Istenič iz Logatca
Družina Istenič iz Logatca © Vesna Sever

V oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te smo tako, poleg družine Repenšek iz Mozirja, slišali še brata in sestri Atelšek iz Lokovice pri Šoštanju, vnuke Atelšek, sestre iz Orehovca pri Razborju ob Savi, brata in sestri Ulaga iz Rečice nad Laškim, Oblakove bratrane iz Mozirja, družino Istenič iz Logatca, sestre Nedeljko iz Savcev v Prlekiji, družino Strmšek z Brinjeve gore nad Zrečami in sestre Jakob iz Dobrne, na citre pa je igral Tone Mlačnik iz Luč.

Tone Mlačnik iz Luč
Tone Mlačnik iz Luč © Vesna Sever

Oblakovi bratranci iz Mozirja
Oblakovi bratranci iz Mozirja © Vesna Sever

Družina Repenšek iz Mozirja
Družina Repenšek iz Mozirja © Vesna Sever

Slovenija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.