Petra StoparPetra Stopar

Naš škof Metod

Slovenija | 27.05.2010, 13:45

Škof Metod Pirih praznuje danes 25. obletnico škofovskega posvečenja. Papež Janez Pavel II. ga je 25. marca 1985 imenoval za škofa pomočnika takratnemu koprskemu škofu Janezu Jenku s pravico nasledstva. Posvečen je bil 27. maja 1985 v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja.

Jubilej je želel obhajati s svojimi duhovniki, zato si je za praznovanje izbral krizmeno mašo letošnjega velikega četrtka.

Koprski škof Metod Pirih je 1. aprila pri krizmeni maši povedal, da je dolgo iskal škofovsko geslo: „Vate zaupam!“ Z njim je hotel povedati, da s svojimi močmi ne bo zmogel bremena, ki mu je naložen; da računa na božjo pomoč. Zanj je škofovstvo delo in ne čast. Skupaj z duhovniki je prisluhnil pridigi, ki jo je imel na njegovem posvečenju nadškof Šuštar. Zatem se je Bogu in ljudem zahvalil za vse, kar je lahko uresničil ter prosil odpuščanja in potrpljenja za tisto, kar ni naredil. Škof pomočnik je bil le dve leti, saj je že aprila 1987 prevzel vodenje škofije. V teh letih se je nabralo veliko dogodkov, ki so pomembni zanj in za škofijo. Verjetno bi na prvo mesto lahko postavili obisk Janez Pavla II. v Postojni. Takrat je koprski škof Metod Pirih papeža, ki ga je postavil v to službo, pozdravil z besedami: "Pozdravljeni na ozemlju koprske škofije, ene najstarejših škofij, na sedanjih tleh Slovenije."

Verniki in duhovniki so škofa Metoda Piriha sprejeli za svojega in so z njim povsem domači. Jožica Ličen iz škofijske Karitas Koper pravi: "Ko Primorci govorimo o škofu mgsr. Metodu Pirihu, preprosto rečemo „naš škof Metod“. To ni znak nespoštovanja, temveč zavedanja, da je škof Metod pravi ljudski škof, ki koprsko škofijo vodi že polnih 25 let. Morda je tudi zaradi te dobe popolnoma naš."

Koprski pomožni škof pa je ob jubileju svojega ordinarija zapisal: „ Dragi škof Metod! Ob srebrnem jubileju Tvojega škofovskega posvečenja Ti iskreno čestitamo in se Ti za Tvoje delo in molitev prisrčno zahvaljujemo. Skupaj z dobrimi željami Ti zagotavljamo tudi svoje molitve ..."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.