Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Opravičilo belgijskih škofov

Cerkev po svetu | 20.05.2010, 10:11

Belgijski škofje so po nedavnem obisku ad limina apostolorum v Vatikanu vsem vernikom poslali posebno pismo. V njem se žrtvam zlorab opravičujejo za nasilje, ki so ga doživele in za pomanjkljivo podporo, ki so je bili deležne.

Odpuščanja prosijo tudi sorodnike žrtev in celotno družbo zaradi posledic takšne zlorabe. Upamo, da nam bo še odprta pot sprave, so zapisali belgijski škofje. V pismu, ki so ga objavili v sredo, so belgijski škofje znova zatrdili, da ima varnost in zaščita otrok prednost pred vsem drugim in da glede tega ni nobenega dvoma. Priznamo, so zapisali škofje, da odgovorni v Cerkvi niso popolnoma dojeli obseg tragedije zlorabljanja otrok in njegovih strašnih posledic. S tem molkom so dajali ugledu Cerkve kot ustanove in njenim služabnikom prednost pred dostojanstvom mladih žrtev. Storilci so dobili novo možnost za delovanje, žrtve pa so v svojem telesu nosile rane, ki so se le počasi celile ali pa se sploh niso mogle zaceliti. Ko so se škofje zahvalili žrtvam, ki so se opogumile, da so spregovorile in naznanile, kaj so prestale, so izrazili hvaležnost tudi članom komisije za spolne zlorabe za njihov prispevek h graditvi kulture resnice in pravičnosti.

Uvedli bomo strožja merila

Odgovorne v Cerkvi ta kriza spodbuja, da se soočijo s problemi, jih poimenujejo ter se jih lotijo v sodelovanju s pristojnimi osebami, so zapisali škofje in dodali: „Zaradi tega bomo mi kot škofje sprejeli konkretne ukrepe s podporo Benedikta XVI. ter tam, kjer je potrebno, uvedli strožja merila za izbiranje kandidatov za duhovništvo ter za odgovorne položaje v Cerkvi.“ Obvezali so se tudi, da bodo poskrbeli za učinkovit nadzor in podporo pastoralnim delavcem. Problem zlorab po njihovem prepričanju zadeva tudi izvajanje avtoritete. Cerkev si mora zato izprašati vest, da bo spremenila tiste oblike izvajanja oblasti, ki utegnejo privesti do zlorabe moči nad otroki. To pa po prepričanju škofov terja pogum in ponižnost, zlasti pri voditeljih cerkvene skupnosti.

Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.