Petra StoparPetra Stopar

Papeževo slovo s Portugalske

Cerkev po svetu | 14.05.2010, 15:20

Papež Benedikt XVI. je sklenil obisk na Portugalskem, kjer je obiskal Lizbono, Fatimo in Porto. V štirih dnevih svojega apostolskega potovanja je Portugalce pozival, naj zaupajo Kristusu, saj nam le on ponuja odgovore na naša vprašanja.

Povabil jih je, naj še naprej pomagajo revnim ter branijo družino in življenje. V Fatimi je poudaril aktualnost Marijinega sporočila po spreobrnjenju in pokori. Papežu je povsod prisluhnila nepregledna množica ljudi, ki je po številu zelo presenetila organizatorje.

Papežev poslovilni govor na mednarodnem letališču v Portu

V poslovilnem govoru na letališču se je papež Benedikt XVI. najprej zahvalil za prisrčen sprejem, ki ga je doživljal na vsakem koraku svojega romanja na Portugalskem. Posebej bo v srcu ohranil trenutke tesne povezanosti z množicami vernikov, ki jih je srečeval na posameznih krajih pastoralnega obiska.

Zatem se je zahvalil portugalskemu predsedniku in škofom, s katerimi je obnovil bratske vezi v služenju Kristusovemu kraljestvu. Hvaležen je vsem, ki so poskrbeli za nemoten potek obiska, od vojske do medijev, ki so papeževo sporočilo prenašali tudi tistim, ki se niso mogli udeležiti srečanj z njim. Zatem se je spomnil vseh Portugalcev, vernih in nevernih, in vseh priseljencev. Dejal jim je, naj ne nehajo verjeti v složno sodelovanje, saj se bodo le tako lahko spoprijeli z izzivi časa. Portugalskemu narodu je zaželel, naj še naprej ohranja tesno povezanost z Bogom in naj bo odprt za solidarnost, ki temelji na krščanskem humanizmu. Dodal je še, da je v Fatimi molil za ves svet, da bi postal bolj složen in solidaren, da bi obnovil zaupanje v Boga, našega Očeta, ki je v nebesih. Portugalske vernike je povabil, naj bodo zvesti Kristusovi učenci, saj bodo tako lahko največ naredili za celotno družbo. Ob koncu jim je na priprošnjo Fatimske Matere Božje podelil apostolski blagoslov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.