Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Papež na srečanju s portugalskimi škofi

Cerkev po svetu | 14.05.2010, 07:12

Današnji čas po papeževih besedah zahteva novo misijonsko gorečnost kristjanov, vendar pa ni dovolj le oznanjevanje sporočila, ampak je potrebno, da kristjani dejavno pričujejo o Kristusu. Kdo bi lahko ob tem rekel, češ da Cerkev potrebuje velika gibanja in pričevanja svetosti, ki pa jih ni.

Temu Benedikt XVI. odgovarja s svojo izkušnjo gibanj in novih cerkvenih skupnosti. Pri njih je opazil, kako v času, ko se govori o zimi Cerkve, Sveti Duh ustvarja novo pomlad ter v mladih in odraslih obuja veselje biti kristjan. Po papeževih besedah je treba sprejeti ta gibanja, ki so dar za Cerkev in ji dajejo novo življenjskost, vendar pa jim je treba tudi pomagati, da bodo našla pravo pot. Prav v tem smislu morajo škofje pomagati duhovnikom, je dejal papež in jih pozval, naj do duhovnikov znova odkrijejo svoje škofovsko očetovstvo.

Škofe je še povabil, naj okrepijo usmiljenje in sočutje, da bodo lažje odgovarjali na vse večjo revščino. Prav tako naj nadaljujejo pričevanje za pravičnost in mir, branijo neodtujljive človekove pravice in se ne bojijo dvigniti glasu v korist zatiranih in odrinjenih.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.