Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež z verniki zmolil rožni venec

Cerkev po svetu | 13.05.2010, 13:31

Papež Benedikt XVI. se mudi v Fatimi, ki je središče njegovega 15. mednarodnega potovanja na Portugalsko. Včeraj popoldne se je najprej ustavil v kapelici Marijinega prikazovanja, kjer je zmolil posebno molitev, nato pa se je z duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci srečal v cerkvi sv. Trojice.

Zvečer so se številni romarji zbrali v procesiji z lučkami. Papež je z njimi zmolil rožni venec in jih ob tem tudi nagovoril. Spregovoril jim je o luči, ki prihaja od Boga.

Sveti oče je zbrane povabil, k posnemanju Marije in njenih besed 'zgodi se mi po tvoji besedi'. V našem času, v katerem se vera na mnogih krajih zdi kakor luč, ki je v nevarnosti, da za vedno ugasne, je po papeževih besedah prvenstvena naloga kristjanov ta, da naredimo Boga vidnega v svetu in da človeštvu odpremo pot k Bogu. In to ne h kateremukoli bogu, ampak k Bogu ljubezni. „Ne bojte se govoriti o Bogu in brez strahu javno pokazati znamenja vere. Prispevajte k temu, da bo Kristusova luč zasvetila v življenju današnjih ljudi“, je dejal sveti oče, ki je zbranim spregovoril še o pomenu molitve rožnega venca, ki nam omogoča, da svoj pogled in svoje srce upremo v Jezusa prav kakor Marija.

„Ko molimo zdravamarije in premišljujemo vesele, svetle, žalostne in častitljive skrivnosti, razmišljajmo o Jezusovi notranji skrivnosti od učlovečenja prek križa do slave vstajenja; zremo zaupno udeleženost Marije pri skrivnosti našega življenja v Kristusu“, je dejal papež. Ob sklepu je pred Marijine noge položil skrbi in upanje našega časa, trpljenje ranjenega človeštva in probleme sveta. Prosil jo je, naj posreduje za nas pred svojim Sinom, da bi družina narodov, tako teh, ki se imenujejo kristjani, kakor tistih, ki še ne poznajo Odrešenika, živela v miru in slogi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.