Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež kulturnikom: Prednostno poslanstvo Cerkve je iskanje resnice, v dialogu s svetom

Cerkev po svetu | 12.05.2010, 13:33

Kultura danes odraža napetost, včasih celo spor med sedanjostjo in tradicijo. Ta spor se kaže v krizi resnice, ki pa edina lahko usmerja in začrta pot uspešnega obstoja posameznika ali naroda, je povedal papež portugalskim kulturnikom drugi dan svojega potovanja.

„Narod, ki pozabi, kakšna je njegova resnica, se izgubi v labirintih časa in zgodovine, ostane brez jasno opredeljenih vrednot in brez jasno izraženih velikih ciljev,“ je dejal papež, ki dodaja, da je za družbo, ki je večinoma sestavljena iz katoličanov, njeno kulturo pa je globoko zaznamovalo krščanstvo, poskus iskanja resnice zunaj Jezusa Kristusa nekaj dramatičnega.

Dialog v spoštovanju vseh udeleženih je zato danes prednostna naloga sveta, ki se ji tudi Cerkev ne namerava izogniti.

Benedikt XVI. je ob tem kulturnike povabil, naj se ne bojijo soočiti se z izvorom prve in zadnje lepote, dialoga z vernimi, ki se tako kot oni čutijo romarje v svetu in zgodovini na poti k večni Lepoti. „Cerkev ima za prednostno poslanstvo iskanje resnice in posledično Boga; voditi ljudi do tega, da bodo pogledali onkraj predzadnjih stvari in se podali v iskanje zadnjih,“ je še dejal papež in predstavnike iz sveta kulture povabil, naj poglobijo poznavanje Boga.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...