Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež prispel na Portugalsko

Cerkev po svetu | 11.05.2010, 14:23

Papež Benedikt XVI. je ob dvanajstih prispel na svoj štiridnevni obisk Portugalske. To je njegovo 15. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal Lizbono, Fatimo in Porto. Osrednja slovesnost bo v Marijinem svetišču v Fatimi, kjer se bo papež spomnil 10. obletnice beatifikacije vidcev Francka in Jacinte.

„Cerkev trpi zaradi grehov svojih sinov“

Že na letalu se je papež srečal z novinarji in odgovoril na njihova vprašanja. Poudaril je, da Cerkev trpi zaradi grehov znotraj nje in dodal, da odpuščanje ni nadomestilo za pravičnost. Trpljenje Cerkve zaradi spolnih zlorab otrok pa je po njegovih besedah del tretje fatimske skrivnosti.

Marija je prišla, da bi nas spomnila na resnice evangelija

Na letališču so papeža sprejeli predsednik države Aníbal António Cavaco Silva in najvišji cerkveni predstavniki. V pozdravnem nagovoru je sveti oče poudaril, da prava usmerjenost družbe izhaja iz pogleda modrosti na življenje.

Papež je zbranim na letališču dejal, da prihaja kot romar, da bi potrdil svoje brate na romanju proti Nebesom. Takoj zatem pa se je spomnil dogodkov izpred 93ih let, ko so se Nebesa odprla nad Portugalsko. Marijino prikazanje je označil kot okno upanja, ki ga Bog odpre, ko mu človek zapre svoja vrata. „Marija je prišla, da bi nas spomnila na resnice evangelija, ki so vir upanja za človeštvo brez ljubezni in upanja v odrešenje,“ je dejal sveti oče. To upanje pa ima po papeževih besedah svoj izvor v Bogu. Odnos z njim je namreč sestavni del človeka, saj smo bili ustvarjeni tako, da smo usmerjeni k Bogu, da iščemo resnico, težimo k dobremu ter nas privlači lepota. „Obisk, ki ga začenjam, v znamenju upanja, namerava biti predlog modrosti in poslanstva“, je dejal papež. Pri tem je poudaril, da pravilna urejenost družbe izhaja iz pogleda modrosti na življenje. Cerkev je po njegovih besedah pripravljena sodelovati z vsemi, ki so odprti za razpravo o smislu življenja. Pri tem pa po njegovih besedah ne gre za etično soočenje med laičnim in verskim etičnim sistemom, ampak za vprašanje smisla, na katerem temelji naša svoboda. Zatem je nekaj besed spregovoril še odnosu med Portugalsko in Svetim sedežem. Pluralnost vrednostnih sistemov, ki prevladuje v tej deželi, po papeževih besedah zahteva, da se ozremo vase in v temelj krščanstva, da bi okrepili kvaliteto našega pričevanja vse do svetosti.

Benedikt XVI. je sicer tretji papež, ki bo obiskal Fatimo. Popoldne ima na programu srečanje s predsednikom države, zvečer pa bo v Lizboni daroval sveto mašo na prostem, na kateri pričakujejo med 150.000 in 200.000 vernikov. Jutri dopoldne se bo v Lizboni srečal s predstavniki iz sveta kulture, popoldne pa bo odpotoval v Fatimo.

Naj povemo še to, da je vlada javnim uslužbencem jutri dala prost dan, v četrtek pa bo dela prost dan po vsej državi. Sicer pa na Portugalskem zaradi papeževega obiska veljajo močno poostreni varnostni ukrepi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...