Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Škof dr. Jožef Smej (foto: ARO)
Škof dr. Jožef Smej

VIDEO: Škof Smej o evharističnem kongresu

Cerkev na Slovenskem | 08.05.2010, 09:38

Upokojeni mariborski škof msgr. Jožef Smej je pred Slovenskim evharističnim kongresom dejal, da je smisel kongresa, „da se zberemo vsi Slovenci, tudi zamejski, tam od Porabja iz Avstrije in Italije."

Škof Smej je povedal: "Torej vprašanje, postavljeno škofom, je najprej, v čem vidijo smisel vseslovenskega evharističnega kongresa. Menim, da je kongres tako sveta beseda, da je samo enkrat omenjena v celotnem Svetem pismu, in sicer v knjigi Makabejcev, kjer je rečeno, da so Judje s Simonom poveljnikom premagali sovražnega Bakhida in njegov kongres je bil zaman. »Et kongresus eus in amis erat,« se pravi, on je zaman šel nad Jude. »Kongresus« pomeni zbrati se. Menim, da je smisel vseslovenskega kongresa najprej to, da se zberemo vsi Slovenci, tudi zamejski, tam od Porabja iz Avstrije in Italije. V tem smislu sem tudi sestavil himno za evharistični kongres, ki pa ni zmagala na natečaju. Pa jo kljub temu sedaj preberem, ko govori o tem, da se je treba zbrati. Tako se torej glasi ta himna, ki je sicer ne bodo peli na kongresu, pač pa je odobrena, da se lahko poje pred kongresom in po njem. Takole se glasi:

Kristjani smo zbrani od Rabe in Mure, pa prek Drave in Save pa vse do morja.
Kako zveličavne in svete so ure, ko v hostiji sveti častimo Boga.
Odpev: Dar Božji si evharistije kongres, Zveličar, priznamo te, kruh iz nebes.
Podelil si nam, Bog, nam prelepo deželo, pšenice in trte in sadnih dreves,
da ljudstvo slovensko bi zate gorelo, živelo, zaneti nam v srcih hvaležnosti kres.
Odpev: Dar božji …
Spomina tri leta priprave ne mine, priprave na evharistije kongres,
naj pismo bo knjiga družine, mladine, da ljudstvo slovensko bo vedno zares.
Odpev:

Da se zberemo, ne samo telesno, ampak tudi duhovno. Se pravi, da bi vsi spoznali v sveti hostiji, posvečeni v monštranci, Jezusa Kristusa, ki je pod podobo kruha resnično, stvarno in bistveno navzoč."


Cerkev na Slovenskem
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...