Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: Torinski prt odseva človekovo trpljenje

| 02.05.2010, 15:40

Papež Benedikt XVI. je na pastoralnem obisku v Torinu počastil izpostavljen Jezusov mrtvaški prt. Že prej je na trgu svetega Karla vodil slovesno evharistično daritev. Pri njej je ob somaševanju kardinalov Sodana, Bertoneja, Poletta in drugih duhovnikov sodelovalo 25 tisoč vernikov, ki so svetega očeta željno pričakovali in toplo sprejeli.

Po sveti maši je papež pozornost vseh usmeril na Marijin odnos do Jezusovega obraza. Kot je dejal, nekatere Jezusove poteze odsevajo s torinskega prta. Marija je Jezusa prva in neposredno zrla - od njegovega rojstva do zadnjega trenutka njegovega življenja ter tudi po radostnem srečanju z njim ob vstajenju od mrtvih in zedinjenju z Njim v večnosti.

Božjo Mater kot glavno zavetnico v Torinu častijo pod imenom Tolažnica

Papež Benedikt XVI. je spomnil na Božjo Mater, ki jo kot glavno zavetnico v Torinu častijo zlasti pod imenom Tolažnica. Njej je izročil vse mesto in vse njegove prebivalce. Marijo je prosil, naj bdi nad družinami in nad svetom dela; naj kot Tolažnica čuje nad tistimi, ki so izgubili vero in upanje; naj tolaži bolne, zapornike in vse, ki trpijo. Mlade, stare in vse ljudi, ki doživljajo težave pa je priporočil posebej Mariji, Pomočnici kristjanov. Marijo, kot Mater Cerkve, je nato prosil, naj bdi nad vso skupnostjo verujočih in njenimi pastirju, da bodo kot „sol in luč“ sredi sodobne družbe.

Marija je bila med vsemi ljudmi najbolj zazrta v Jezusov obraz

V nadaljevanju je papež Benedikt XVI. spomnil, kako je Devica Marija najbolj med vsemi ljudmi bila zazrta v Jezusov Božje-človeški obraz. Gledala ga je kot novorojenčka, ko je povit v plenice ležal v jaslih; videla ga je ob smrti, ko so ga sneli s križa, ga ovili z rjuho in odnesli v grob. V Marijo se je vtisnila podoba njenega mučenega Sina. Ta pa se je spremenila in preobrazila v svetlobi Sinovega vstajenja. Tako se v Marijinem srcu ohranja skrivnost Kristusovega obličja, ki je skrivnost smrti in poveličanja. Od Marije se zato lahko vedno učimo gledati na Jezusa s pogledom ljubezni in vere in prepoznavati v tem človeškem obrazu Božje obličje, je spodbudil sveti oče.

Svoj opoldanski nagovor je nato sklenil z zagotovilom molitve za vse, ki so pripravljali tako njegov obisk, kot tokratni prikaz torinskega prta in zaželel, da bi vse to dogajanje pripomoglo k poglobljeni duhovni prenovi.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...