Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Frekvence in oddajniki (foto: ARO)
Frekvence in oddajniki

Gre res za novo papirnato potegavščino?

| 19.04.2010, 15:22

Občasni sodelavec radia Ognjišče Miran Mihelič opozarja, da prebivalci Slovenske Benečije, Rezije, Terskih dolin, Kobarida in Bovca še vedno ne morejo spremljati slovenskih programov na italijanski televiziji, ki ima sedež v Trstu. Prav tako ne morejo poslušati radia Ognjišče, a to bi se lahko spremenilo.

Mihelič pojasnjuje, da sta vlada v Rimu in državna televizija v novi konvenciji zapisali, da bo naši manjšini namenjen poseben program. Ker ni jasno poudarjeno, kdo ga bo financiral, se bojijo, da gre za novo papirnato potegavščino. Ob tem dodajajo, da se je umaknila tudi matica.

Slovenija na vrhu Stola pripravlja pretvornik z novimi radijskimi frekvencami?

Vse več je tudi govoric, da Slovenija na meji med Benečijo in Posočjem, na vrhu Stola, pripravlja pretvornik z novimi radijskimi frekvencami. Domačini menijo, da bi s te točke lahko uredili vidljivost televizijskih programov in slišnost lokalnih radijskih programov v Posočju in delu zamejstva v Italiji. Pokrili bi Kobarid in Bovec z dolino Trente, Benečijo, Terske doline in Rezijo.

Kot pravi Mihelič, tamkajšnji ljudje radi prisluhnejo lokalnim novicam, ki jih objavlja tudi radio Ognjišče. Predvsem jih zanima čezmejno sodelovanje na področju kulture in priložnosti drobnih gospodarskih povezav z ljudmi iz najbližjih krajev. Prepričani so, da vse to trpi prav zaradi neustrezne elektronske komunikacije.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.