Petra StoparPetra Stopar
Novi spomini (foto: RTV SLO)
Novi spomini

Novi spomini osvojili Slovensko polko in valček 2010

Slovenija | 14.04.2010, 08:08

Letošnji že 16. festival Slovenska polka in valček so osvojili člani ansambla Novi spomini. V finalnem delu glasovanja – to je letos potekalo v dveh krogih - so namreč štirje fantje premagali pet deklet, saj so za svojo polko Fičfirič prejeli 2981 glasov in s pičlimi 77 točkami slavili pred drugo uvrščenim valčkom Sedem let sva se ljubila v izvedbi ansambla Iskrice, ki so prejele 2904 glasove.

Prireditev je sicer letos postregla s številnimi novostmi – od tega, da so se je gledalci lahko udeležili v živo v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča v Ljubljani in tako neposredno navijali za svoje favorite, do novega načina nagrajevanja. Tako letos ne moremo govoriti o dveh zmagovalcih – polki in valčku – temveč le o enem. Tokrat so gledalci nagradili polko.

Nagrade je podeljevala tudi petčlanska strokovna žirija. Nagrada za najboljši trio je šla prav tako v roke Novih spominov, naslov za najboljši kvintet so si prislužili člani ansambla Donačka. Najboljše besedilo pa je po mnenju žirije na pisala Majda Rebernik za skladbo Vem, da nisem sama.

Kdo so Novi spomini?

Ansambel Novi spomin sestavljajo štirje Dolenjci: Klemen Hribar (harmonika, vokal), Denis Barbo (kitara, vokal), Rok Barbo (bas, vokal) in pevec Jože Mikec. Poslušamo jih že od leta 2003, v zadnji zasedbi pa delujejo štiri leta. V tem času so se festivala Slovenska polka in valček udeležili trikrat. Prvič leta 2005 s skladbo Bojim se deklet, dve leti kasneje so se predstavili z Debeluško, lani pa z valčkom Šopek suhih rož. Po zmagovalcih sodeč bi lahko rekli »v četrto gre rado«, saj jim tokrat zmaga ni ušla. Do zadnje lovorike so največji uspeh doživeli na Ptujskem festivalu leta 2008, ko so prejeli kar štiri nagrade, torej vse mogoče. Nanizali so še kar nekaj uspehov na festivalih Vurberk, Lenart, Škofja Loka ... V štirih letih delovanja so izdali štiri zgoščenke, skladbe pa doživljajo odličen odziv.

Slovenija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.