Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sestre Jakob iz Dobrne (foto: Vesna Sever)
Sestre Jakob iz Dobrne

Eno pesem peti

Oddaje | 10.04.2010, 17:45

Pesmi o delu in poklicih so bile rdeča nit tokratne oddaje iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te.

Gradivo za oddajo o ljudski glasbi smo posneli tretji vikend v marcu pod obronki Pohorja na srečanju pevcev ljudskih pesmi. Prireditev z naslovom »Eno pesem peti«, šesta po vrsti, je 20. marca potekala na Keblju, dan pozneje pa v Gorenju. Na predhodnih, tematsko zasnovanih, srečanjih so se pevci predstavili že z vojaškimi, legendarnimi, s pripovednimi in svatovskimi pesmimi ter napitnicami. Letošnji koncert, ki je bil združen tudi s seminarjem za vodje pevskih skupin pod vodstvom Adriane Gaberščik, so pripravili Radio Rogla iz Zreč, Občina Slovenska Bistrica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območni izpostavi Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica, Kulturno umetniško društvo Kebelj, Kulturno društvo Janeza Koprivnika Gorenje in Kulturno umetniško društvo Vladko Mohorič Zreče.

Nekaj utrinkov s srečanja, na katerem je v dveh dneh nastopilo 28 skupin, smo strnili v sobotno oddajo.

Slišali smo mlade glasove pevcev Kulturno umetniškega društva Kebelj. Toni Klančnik, Andrej Jevšinek, Robi Obrovnik, Jože Turner in Jože Senič se uberejo v triglasju. Prav veselje jih je poslušati, še posebej zato, ker štejejo od 26 do 39 let in ne srečamo ravno veliko mladih skupin, ki se ob petju ljudskih pesmi družijo s takšnim žarom. Tradicija ljudskega petja pa se v kraju od koder prihajajo prenaša iz starejših na mlajše. Na Keblju namreč že vrsto let delujejo tudi pevke.

Pesmi Jurija Vodovnika, našega ljudskega pesnika in bukovnika, ki je živel v 19. stoletju in je rad pel o dogodkih tedanjega življenja, niso posejane samo po Pohorju, ampak jih najdemo raztresene tako rekoč po vsej Sloveniji. Eno takšnih, o pohorskem kmetu, je zapela Vokalna skupina Košuta s Pokoš.

Pevke s Keblja
Pevke s Keblja © Vesna Sever

Vodovnikovo pesem o ženi in možu, ki od pomladi do jeseni pridno delata, čez zimo pa počivata in uživata v sadovih svojega dela, so zapeli pevci iz Vitanja.

O žetvi so peli pevci Postroužejki s Keblja, o ženah, ki so imele rade barvo, ki je v moževem poklicu prevladovala, pa pevke Lipa iz Šmartnega ob Dreti. Pevci Društva upokojencev iz Sevnice so zapeli pesem o opravilih vseh letnih časov, pevke Prostovoljno gasilskega društva Osek pa pesem o kovaču. Z napevom, ki govori o dekli, ki je pekla kruh od ponedeljka do petka, so se oglasile pevke s Ponikve pri Žalcu. Napev o pridnem mežnarju, ki je skrbel, da so se zvonovi oglašali vedno ob pravem času, so zapeli pevci Prijatelji iz Šešč pri Preboldu. O dekletu, ki so jo vabili na ples različni mojstri, a je bil pravi le vrtnar, so pele sestre Jakob iz Dobrne, ki z glasovi, ki jim po domače pravijo; »visoko«, »nizko« in basom, nadaljujejo tradicijo družinskega petja.

V oddaji, ki smo jo pletli s pesmimi o delu in poklicih, smo slišali še pevke s Tinja, pevce iz Zreč, pevke Žejno s Čateža ob Savi in pevke iz Turnišča v Prekmurju.

Vokalna skupina Košuta Pokoše
Vokalna skupina Košuta Pokoše © Vesna Sever

Pevke Prostovoljno gasilskega društva Osek
Pevke Prostovoljno gasilskega društva Osek © Vesna Sever

Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...