Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Škof Metod Pirih (foto: Benjamin Pezdir)
Škof Metod Pirih

Velika noč na valovih radia Ognjišče

Dogodki | 01.04.2010, 23:50

Z obhajanjem današnjega Velikega četrtka stopamo v sveto tridnevje, ki bo tudi letos odločilno zaznamovalo naš radijski spored. Letos bomo še posebej povezani s koprsko škofijo, ter občestvom v tamkajšnji stolnici in pa novogoriški konkatedrali. Vabimo vas, da vsem, ki ne morejo v domačo župnijsko cerkev omogočite, da pri bogoslužju sodelujejo s pomočjo prenosa na naših radijskih valovih.

Veliki četrtek uvaja v sveto tridnevje. V dopoldnevu se vsi duhovniki zberejo k slovesnemu somaševanju s svojim škofom – ordinarijem. Dopoldansko krizmeno mašo smo prenašali iz koprske stolnice, daroval pa jo je škof Metod Pirih.

Tudi večerno slovesno bogoslužje Gospodove zadnje večerje, s katerim se spominjamo postavitve Evharistije in v kateri nas posebej nagovarja zgled Jezusovega služenja in njegove duhovne oporoke, bomo ob 19.00 prenašali iz koprske stolnice. Bogoslužje bo vodil škof Jurij Bizjak.

Ob 21.00 vas vabimo, da se nam pridružite pri molitvi večernic Velikega četrtka, pol ure kasneje pa bo sledila molitvena ura. Tako kot je v navadi po naših cerkvah, vas tudi radijci vabimo, da nocojšnji večer preživimo ob premišljevanju Jezusove žrtve za naše odrešenje.

Krizmena maša v koprski stolnici 2010
Krizmena maša v koprski stolnici 2010 © Benjamin Pezdir

Blagoslov svetih olj, škof Metod Pirih
Blagoslov svetih olj © Benjamin Pezdir

Veliki petek vabi k tihoti in molitvi

Veliki petek je dan spomina na Kristusovo trpljenje in smrt. To je edini dan v letu, ko se po naših cerkvah ne daruje sveta maša. Tudi zvonovi so tiho, in vse do slovesnega trenutka vstajenja njihovo nalogo opravljajo raglje. Zjutraj ob 8.00 vas vabimo, da se nam pridružite pri molitvi hvalnic Velikega petka.

Tudi dopoldne bomo ponudili program, ki spodbuja k premišljevanju skrivnosti Jezusovega trpljenja. Ob 9.30 bo bogoslužno branje Velikega petka, ob 10.15 pa vas vabimo, da prisluhnete pasijonu Méngore – sonetnemu vencu, ki ga je napisal Leon Oblak.

Razmišljanju ob 13.00 smo dali naslov „Jezusova in naša pot križa“, popoldan ob 15.00 pa vas vabimo, da se nam pridružite pri molitvi Križevega pota. Radijci smo skupaj z dramskim igralcem Gregorjem Čušinom pripravili dramatiziran pasijon. Ob njem bomo vsi skupaj podoživljali zadnje ure življenja našega Odrešenika. Obiskovalce naše spletne strani pa vabimo tudi k premišljevanju Kristusovega trpljenja ob dveh križevih potih: Križevega pota za pobite v Barbara rovu Jožeta Kužnika, in križevem potu, ki ga je napisal Dane Zajc.

Obrede Velikega petka bomo ob 19.00 prenašali iz koprske stolnice. Bogoslužje bo vodil škof Metod Pirih.

Velika sobota vabi k duhovni zbranosti

Velikonočno tridnevje je pravzaprav en sam praznik, je vrhunec celega bogoslužnega leta. V jutru Velike sobote bomo ob 8.15 pripravili hvalnice – bogoslužno branje tega dne. Tudi sicer vas bo naš program spodbujal, da dan preživimo v duhovni zbranosti.

Večer Velike sobote prinese Vigilijo Kristusovega vstajenja, najbolj slovesno bogoslužje v letu, s katerim se spominjamo Kristusovega vstajenja. Vidilijo bomo ob 20.00 zvečer prenašali iz novogoriške konkatedrale, somaševanje pa bo vodil koprski škof Metod Pirih. Na samo veliko noč pa bomo slovesno bogoslužje v sodelovanju z Radiem Slovenija prenašali ob 10.00 dopoldan.

Radijci vam želimo lepo obhajanje velikonočnega tridnevja in globoko doživetje veselja velikonočnega jutra!

Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.