Alen SalihovićAlen Salihović

Obisk mladih iz Ribnice

Cerkev na Slovenskem | 01.04.2010, 14:07

V Dijaški oddaji smo na veliki četrtek gostili kaplana Jureta Ferleža iz župnije Ribnica ter mladenki, ki poleg številnih drugih, aktivno sodelujeta pri različnih dejavnostih v župniji, Heleno Ilc ter Marjanco Rigler. Kaplan Jure Ferlež je v pogovoru poudaril, da je ta čas svetega tridnevja in praznovanja velike noči vrh naše vere.

Za gosta na oltarju se je treba umiriti

S podoživljanjem zadnje večerje se med drugim učimo zapovedi medsebojne ljubezni. Jezus nas nagovarja - imejmo se radi, nam daje zgled in nas spodbuja. Njegov zgled je močan, vendar je človek šibek. Zato mu sledimo počasi, po korakih skozi bolj ali manj težke preizkušnje, velikonočnemu jutru naproti. Bistvo velikega četrtka je združitev. Tako kot je Jezus povabil apostole k skupni mizi, k skupnemu doživetju lepega, se tudi mi skupaj z duhovnikom zberemo v cerkvi, da bi drug drugemu podelili nekaj lepega, se srečali z Gospodom ob skupni mizi. Preko duhovnika lahko kadarkoli prikličemo Boga. Pomembno pa je, da se zavemo, kdo je gost in kdo gostitelj. Da se pripravimo na gosta, ki prihaja. Za gosta na oltarju pa se je treba umiriti, ga začutiti bolj znotraj kot zunaj sebe.

Pomembno je podoživeti vse, kar nam ponuja sveto tridnevje.

Helena Ilc je prek svoje izkušnje ob praznikih poudarila, da je treba v življenju, kot to običajno storimo spomladi po domovih in okolici, redno poskrbeti tudi za duhovno očiščenje telesa: izprašati vest in opraviti dobro spoved. Temu je namenjen pripravljalni, postni čas pred veliko nočjo. Kaplan Jure Ferlež pa je opozoril na pomembnost podoživljanja vsega, kar nam ponuja sveto tridnevje.

Začnimo se odpirati, sprejemati

V današnjem svetu, ko smo radi tako plehki, hitri, ko veliko reči storimo po liniji najmanjšega upora, je toliko bolj pomembno, da se na veliko noč z vsemi svojimi silami, obredjem in simboli spodbudi človeka, da odrine na globoko. Najprej s srcem, ki mu sledita tudi pamet in telo. Spodbudil je k doživljanju največjega, kar nam lahko krščanstvo daje. Začnimo se odpirati, sprejemati, saj bomo le tako lahko nekoč vse to podelili tudi drugim. Boljša kot je vpeljava v praznovanje, svetlejše je velikonočno jutro.

Povezanost ljudi v župniji

V pogovoru z mladimi iz Ribnice smo se dotaknili tudi pestrega utripa v njihovi župniji. Odziv župljanov je namreč velik, tudi mladi so zelo pripravljeni sodelovati pri različnih dejavnostih župnijskega življenja. Lani je pri Oratoriju sodelovalo 65 animatorjev, pri letošnjem misijonu, ki so ga imeli pred štirinajstimi dnevi v postnem času pa 165 župljanov vseh generacij. Dobra udeležba pri različnih dejavnostih v župniji ter povezanost med ljudmi jim daje zanos in veliko spodbude. Precejšen pomen dajejo tudi medgeneracijskemu povezovanju ribniškega občestva. Vse to so lani še nadgradili z ustanovitvijo Društva katoliške mladine Ribnica, preko katerega prihaja veliko idej v popestritev življenja ribniške župnije.

Dober zgled župnijskega življenja, ki vleče, zato jim čestitamo in želimo še veliko uspehov. Ter blagoslovljene praznike. Vas pa spodbujamo k poslušanju celotnega pogovora v Dijaški oddaji na veliki četrtek.

 

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...