Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Središče mesta Torino s stavbo Mole Antonelliana (foto: Wikipedia)
Središče mesta Torino s stavbo Mole Antonelliana

Papež bo danes obiskal Torino

Cerkev po svetu | 02.05.2010, 00:07

Papež bo danes obiskal italijansko mesto Torino, kjer bo počastil Jezusov mrtvaški prt, ki je na ogled od 10. aprila do 23. maja. Kot je pojasnil torinski nadškof kardinal Severino Poletto bo papež v Torinu najprej daroval sveto mašo, se srečal z mladimi nato pa bo molil pred Jezusovim prtom v torinski katedrali.

Torinski nadškof Poletto je v pismu poudaril, da bo papežev obisk mesta za tamkajšnje vernike priložnost za srečanje z njim in molitev z njim, predvsem pa za poslušanje sporočila, ki ga bo Benedikt XVI. prinesel Cerkvi v Torinu in vsej civilni skupnosti, živeči na tem območju. „Moramo se iskreno zavzeti, da ne bi zapravili te posebne priložnosti, ki bo duhovnim in pastoralnim stezam naših krščanskih skupnosti zagotovo dala nov zagon ter vlila upanje in zaupanje vsem ljudem,“ je zapisal kardinal Poletto, ki tudi pričakuje, da bo papež vsem delavcem v tako imenovanem mestu dela in industrije, ki v času svetovne gospodarske in finančne krize trepetajo za svoja delovna mesta, vlil pogum in upanje.

Sedanja izpostavitev Torinskega prta je že 27. po vrsti

Zgodovina javne izpostavitve Torinskega mrtvaškega prta, v katerega naj bi bilo zavito Jezusovo mrtvo telo beleži že 27 izpostavitev, v katerih so si ga verniki in romarji lahko ogledali. Po dolgem potovanju, ki se je začelo v Jeruzalemu in nadaljevalo preko Mezopotamije, današnji Istanbul, Atene, Lirey in Chambery, je sveti mrtvaški prt leta 1578 končno prispel v Torino.

Leto vstopa v mesto je hkrati tudi leto, v katerem je bil sveti prt prvič javno izpostavljen in sicer v prisotnosti svetega Carla Borromea. Skozi stoletja je bil prt izpostavljen ob različnih pomembnih dogodkih, med katerimi so denimo poroke italijanskih vladarjev, sveto leto ter različne razstave. V letu 1973 je bil torinski prt prvič prikazan na televiziji. Ob 400. obletnici prenosa prta v Torino, leta 1978, je bil izpostavljen 43 dni in v tem času ga je počastilo preko tri milijone romarjev.

Izpostavljen pa je bil tudi ob 500-obletnici posvetitve torinske stolnice leta 1998, ko ga je počastilo preko dva milijona romarjev. Le dve leti kasneje, za jubilejno leto 2000 so ga ponovno postavili na ogled. Po besedah nekdanjega torinskega nadškofa kardinala Giovannia Saldarinija, je bil torinski prt v svetem letu izjemno spokorno znamenje za romarje o Kristusovem trpljenju in posebna priložnost obhajanja jubilejnega leta 2000. Prt je bil izpostavljen kar 74 dni, počastilo pa ga je več kot milijon romarjev. Zadnja, 27. javna izpostavitev svetega mrtvaškega prta, ki je v teku, se bo sklenila 23. maja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...