Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Za varnejše prvomajske praznike

Slovenija | 30.04.2010, 01:34

Med prvomajskimi prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato policija svetuje previdnost. V smeri proti večjim turističnim krajem in na relaciji proti slovenski obali in Hrvaški lahko pričakujete prometne zastoje.

Praznike in dela proste dneve bodo popestrile številne javne prireditve, zato pazljivo s pirotehniko in pri kurjenju kresov! Ne pozabite niti na zavarovanje domov.

Previdno in strpno v cestnem prometu

Voznikom policisti svetujejo, naj ostanejo strpni in se prazničnim zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov. Vozite na zadostni varnostni razdalji in bodite pozorni na pešce, kolesarje, voznik koles z motorji in motornih koles. Policisti zatrjujejo, da bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje - posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge. V prazničnem tednu bo najbolj povečan promet na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu - kontrolni točki Sečovlje. Potnikom zato policija svetuje, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode.

Pazljivo pri kresovih in pirotehniki

Praznovanje 1. maja bodo popestrile številne javne prireditve in tudi neorganizirana zbiranja. Organizatorje kresovanj in posameznike sicer policija opozarja na nevarnost požarov v naravnem okolju. Za kurjenje kresov je treba pridobiti dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa podati najmanj 7 dni pred prireditvijo. Prav tako se med prvomajskimi prazniki običajno poveča uporaba pirotehničnih izdelkov. Nepremišljena in neprevidna uporaba le-teh pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Nesrečam botruje predvsem nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroci. Policisti bodo ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa od 3.000 do 50.000 evrov.

Zavarujte se pred vlomi - vlomilci niso na dopustu!

Lastnikom stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljate na dopust, policisti in kriminalisti svetujejo, da ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena.

Vrednejše predmete shranite na varno mesto. Predvsem pa poskrbite, da dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd. Ob upoštevanju nasvetov policije bodo prazniki prijetnejši in varnejši.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...