Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Vatikan (foto: ARO)
Vatikan

Navodila za razumevanje temeljnih postopkov za reševanje spolnih zlorab

Cerkev na Slovenskem | 22.04.2010, 11:39

Kongregacija za nauk vere je v prvi polovici aprila objavila dopolnilna navodila glede obstoječih norm za ravnanje v primeru spolnih zlorab. Tiskovni urad Slovenske škofovske konference je objavil slovenski prevod teh navodil.

Motu proprio Sacramentum sanctitatis tutela z dne 30. aprila 2001 in Zakonik cerkvenega prava (ZCP) iz leta 1983 predstavljata zakonsko osnovo za pričujoči dokument, ki je namenjen laikom in nepoznavalcem cerkvenega prava.

A. Uvodni postopki

  • Škofija preiskuje vsak sum spolne zlorabe mladoletne osebe s strani klerika.
  • Če je sum potrjen, primer preide pod pristojnost Kongregacije za nauk vere. Krajevni škof vse potrebne informacije posreduje Kongregaciji in poda svoje mnenje o kratkoročnih in dolgoročnih postopkih in ukrepih.
  • Pri prijavi kaznivih dejanj je vedno potrebno upoštevati civilno zakonodajo.
  • V uvodnem delu postopka in dokler primer ni zaključen, lahko škof odredi ustrezne varnostne ukrepe za zaščito skupnosti, vključno z žrtvami. Krajevni škof ima vedno oblast zaščititi otroke z omejitvijo dejavnosti katerega koli duhovnika v svoji škofiji. To je del njegovih rednih pooblastil, ki jih lahko izvaja svobodno, kolikor je to potrebno za preprečitev škode otrokom. To oblast lahko škof izvaja po lastni presoji pred, med in po kakršnem koli cerkvenem sodnem postopku.

B. Postopki, dovoljeni s strani Kongregacije za nauk vere

Kongregacija za nauk vere preuči primer, ki ga posreduje krajevni škof, in po potrebi zaprosi za dodatne informacije.

Kongregacija ima na razpolago vrsto možnosti:

1. Kazenski postopki

  • Kongregacija lahko krajevnega škofa pooblasti za vodenje kazenskega sodnega postopka pred krajevnim cerkvenim sodiščem. Morebitne pritožbe morajo biti v takih primerih vložene na enem izmed sodišč Kongregacije za nauk vere.
  • Kongregacija za nauk vere lahko krajevnega škofa pooblasti za vodenje upravnega postopka pred delegatom krajevnega škofa, ki mu pomagata dva prisednika. Osumljeni duhovnik odgovarja na obtožbe in ima vpogled v dokaze. Obtoženi ima pravico do pritožbe na Kongregacijo za nauk vere proti odloku, s katerim mu je bila dosojena kanonična kazen. Odločitev kardinalov, članov Kongregacije za nauk vere, je dokončna.
  • Če je duhovnik spoznan za krivega, je lahko obsojen na določeno število kanoničnih kazni po dveh postopkih: sodnem in upravnem. Najhujša kazen je odpustitev iz kleriškega stanu. Med temi postopki se lahko neposredno obravnava tudi vprašanje odškodnin.

2. Primeri, ki jih neposredno rešuje papež

  • V posebej hudih primerih, v katerih je bil klerik v civilnem kazenskem postopku spoznan za krivega storitve spolnih zlorab mladoletnih oseb ali so obremenilni dokazi neovrgljivi, lahko Kongregacija za nauk vere primer posreduje neposredno papežu s prošnjo, naj izda odlok o odpustitvi ex officio iz kleriškega stanu. Na papeški odlok pritožba ni možna.
  • Kongregacija za nauk vere papežu predstavi tudi prošnje obtoženih duhovnikov, ki, zavedajoč se storjenih kaznivih dejanj, prosijo za spregled od duhovniški dolžnosti in prosijo za vrnitev v laiški stan. Papež taki prošnji ugodi za dobro Cerkve (pro bono Ecclesiae).

3. Disciplinarni ukrepi

  • V primerih, ko je obtoženi duhovnik priznal svojo krivdo in pristal na to, da bo svoje življenje preživel v molitvi in pokori, Kongregacija za nauk vere krajevnega škofa pooblasti za izdajo odloka, ki takemu duhovniku prepoveduje ali omejuje javno službo. Taki odloki so naloženi s kazenskim ukazom, ki obsega kanonično kazen za kršenje določil odloka, pri čemer ni izključena odslovitev iz kleriškega stanu. Zoper te odloke je mogoča pritožba na Kongregacijo za nauk vere. Odločitev Kongregacije za nauk vere je dokončna.

C. Revizija motu propria

Kongregacija za nauk vere je sprožila postopek revizije nekaterih členov motu propria Sacramentorum sanctitatis tutela, da bi dokument iz leta 2001 posodobili v luči posebnih pristojnosti, ki sta jih Kongregaciji za nauk vere priznala papeža Janez Pavel II. in Benedikt XVI. Predlagane spremembe, ki so v postopku presoje, ne bodo spremenile zgoraj navedenih postopkov.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.