Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Pet let papeževanja Benedikta XVI.

Cerkev po svetu | 19.04.2010, 13:19

Danes se spominjamo pete obletnice izvolitve papeža Benedikta XVI., ki so ga tri dni po njegovem 78. rojstnem dnevu kardinali na konklavu izvolili za 265. papeža katoliške Cerkve. Pet dni zatem, 24. aprila 2005, so papežu podelili še palij in ribiški prstan, kot uradni začetek poslanstva papeža Benedikta XVI.

Pet bogatih let zaznamuje papeževanje Benedikta XVI. Spomnimo le na 14 njegovih mednarodnih potovanj, 3 okrožnice, sredine kateheze, razglasitev leta apostola Pavla in Leta duhovništva ter navdušene množice, ki ga sprejmejo kamorkoli gre. Ko si je po izvolitvi izbral ime Benedikt, smo ga verniki lahko pozdravili z besedami: Blagoslovljen, ki prihajaš v imenu Gospodovem. Ob umestitvi pa je izpostavil, da želi slediti le božji volji.

Vrnimo pa se zdaj pet let nazaj in podoživimo tiste trenutke, ko smo iz dimnika Sikstinske kapele zagledali bel dim. Dobrih deset minut pred sedmo uro zvečer se je na glavnem balkonu bazilike Sv. Petra pojavil najstarejši kardinal iz reda diakonov kardinal Jorge Arturo Medina Esteves in oznanil veselo novico “Habemus papam!” ter izgovoril njegovo ime Joseph Ratzinger. Dodal je še, da si je novi papež izbral ime Benedikt XVI.

Kardinalu Estevesu se je nekaj minut zatem pridružil novi papež, z belo kapo na glavi in papeško štolo z apostoloma Petrom in Pavlom, ki jo je ob izvolitvi nosil tudi njegov predhodnik Janez Pavel II. Z dostojanstvenim nasmehom in dvignjenima rokama je takole pozdravil zbrano množico:

„Dragi bratje in sestre! Po velikem papežu Janezu Pavlu II. so gospodje kardinali izvolili mene, skromnega in neznatnega delavca v Gospodovem vinogradu. Tolaži me to, da Gospod zna delati tudi s pomanjkljivim orodjem. V veselju vstalega Gospoda se izročam vašim molitvam in zaupam v njegovo pomoč. Pojdimo naprej, Gospod nam bo pomagal in Marija, njegova sveta Mati je na naši strani. Hvala!"

Po pozdravu vernikov na Trgu Sv. Petra, ki so navdušeno ploskali in milijonov ljudi po celem svetu, ki so dogodek spremljali prek televizijskih zaslonov, je papež Benedikt XVI. podelil vsem prvi slovesni apostolski blagoslov. Čeprav so takrat mnogi govorili, da bo to le prehodni papež, je Benedikt XVI. s svojim učenjem in odločitvami pokazal, da je veliko več kot to.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...