Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Papež: Bogastvo malteške kulture je sad razločevanja med dobrim in slabim

| 18.04.2010, 14:42

Papež Benedikt XVI. se mudi na Malti, kar je njegovo 14. potovanje v tujino. Tja je odpotoval ob 1950 obletnici brodoloma sv. Pavla. Apostol narodov je na tem otoku, katerega prebivalci so v 98 odstotkih katoličani, ostal tri mesece, nato pa je odpotoval proti Rimu.

Dopoldne je papež daroval sveto mašo v Floriani, kjer je vernike povabil naj v veri ohranijo spomin na svojega krščanskega očeta, apostola Pavla in pri tem ne zaupajo vsemu, kar današnji svet ponuja. Sveti oče pa je zbrane nagovoril še pred opoldansko molitvijo, kjer je poudaril, naj se verniki v svoji molitvi k Mariji nanjo še posebej obračajo kot na kraljico družine.

Sicer je papež pri jutranji sveti maši, ki jo je daroval v Floriani, poudaril pomen evharistije v velikonočnem času. Ob tem je papež povedal, da v čaščenju evharistije proslavljamo Gospodovo zmago, zmago nad grehom in smrtjo. Potem, ko je papež pozdravil predstavnike civilne oblasti, se je v svojem nagovoru Maltežanom dotaknil pomembnega trenutka tamkajšnje zgodovine. Ob tem je papež poudaril njihovo gostoljubje, s katerim so prebivalci Malte, pred dvema tisočletjema sprejeli apostola Pavla. Ob tem je še povedal, da je bogastvo malteške kulture predvsem sad razločevanja med dobrim in slabim, saj so njihovi predniki v apostolu Pavlu vedeli prepoznati Božjega poslanca. Papež je še ob današnjem evangeliju opozoril na pasti, ki jih sodobni svet ponuja, ko nas vabi, naj si sami ustvarimo vrednote in merila za svoje življenje. Papež je v homiliji še močno poudaril osebno povezanost s Kristusom, ki jo vidimo v odnosu Petra in Jezusa in ob tem poudaril njen pomen, posebej za pastoralne delavce Cerkve. Papež Benedikt XVI. je Maltežane še pozval, naj ohranijo vrednote, ki jim jih je zapustil njihov duhovni oče, Sveti Pavel.

Pred opoldansko molitvijo je Sveti oče še poudaril globoko predanost tamkajšnjih vernikov Mariji. Vernike je opogumil, naj se v današnjih časih še z večjo vnemo priporočajo Božji Materi. Ob tem pa je izrazil veselje, ki ga je občutil ob tamkajšnji slavni Mariji podobi. V znamenje svoje predanosti jo je papež okrasil z zlato vrtnico. Sveti oče je še pozval vernike, naj se v svoji molitvi priporočajo Mariji kot kraljici družine. Pred molitvijo se je papež še zahvalil tamkajšnjim vernikom za darove in molitveno podporo ob opravljanju službe, ki jo je sprejel kot 264. Petrov naslednik, po molitvi pa je nekaj minut namenil romarjem iz Italije, ter se jim zahvalil za molitveno podporo malteškim bratom in sestram.

Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...