Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Poljska žaluje

Svet | 11.04.2010, 10:38

Na Poljskem se bodo opoldne, ko bodo zvonili zvonovi spomnili žrtev sobotne tragične letalske nesreče pred Smolenskom na zahodu Rusije, v kateri je umrl poljski predsednik Lech Kaczynski in še 96 ljudi, med njimi več deset visokih predstavnikov političnega in vojaškega vrha, ki so bili namenjeni na slovesnost ob 70. obletnici pokola v Katinskem gozdu.

Do nesreče pri Smolensku v soboto zjutraj je prišlo med pristajanjem predsedniškega tupoljeva 154, ki je zadelo v krošnje dreves in treščilo ob tla. Med žrtvami so med drugimi tudi predsednikova žena Maria, namestnik zunanjega ministra Andrzej Kremer, podpredsednik parlamenta Jerzy Szmajdzinski, guverner poljske centralne banke Slawomir Skrzypek, vodja predsednikovega kabineta Wladyslaw Stasiak ter celoten vojaški vrh z načelnikom generalštaba poljske vojske Franciszekom Gagorjem na čelu. Umrla je "elita naroda", je zadevo komentiral nekdanji predsednik Lech Walesa.

Predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski, ki je v skladu z ustavo sedaj prevzel predsedniške dolžnosti, je razglasil teden žalovanja. Uradno žalno slovesnost pa bodo imeli na Poljskem danes, z dvema minutama molka natančno opoldne.

Vzrok za nesrečo uradno še ni znan. Po eni različici je za nesrečo kriv pilot, ki je ob stiku z drevesi izgubil nadzor nad letalom, ali pa je temu botrovala tehnična napaka. Po drugi različici pa so za nesrečo krive neugodne vremenske razmere in vztrajanje pilota pri pristanku. Po neuradnih navedbah naj bi namreč letalo strmoglavilo v četrtem poskusu pristanka, pilotu pa naj bi zaradi goste megle nad Smolenskom svetovali pristanek v Minsku, a je to možnost zavrnil.

Svet
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...