Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Poljska žaluje

Svet | 11.04.2010, 10:38

Na Poljskem se bodo opoldne, ko bodo zvonili zvonovi spomnili žrtev sobotne tragične letalske nesreče pred Smolenskom na zahodu Rusije, v kateri je umrl poljski predsednik Lech Kaczynski in še 96 ljudi, med njimi več deset visokih predstavnikov političnega in vojaškega vrha, ki so bili namenjeni na slovesnost ob 70. obletnici pokola v Katinskem gozdu.

Do nesreče pri Smolensku v soboto zjutraj je prišlo med pristajanjem predsedniškega tupoljeva 154, ki je zadelo v krošnje dreves in treščilo ob tla. Med žrtvami so med drugimi tudi predsednikova žena Maria, namestnik zunanjega ministra Andrzej Kremer, podpredsednik parlamenta Jerzy Szmajdzinski, guverner poljske centralne banke Slawomir Skrzypek, vodja predsednikovega kabineta Wladyslaw Stasiak ter celoten vojaški vrh z načelnikom generalštaba poljske vojske Franciszekom Gagorjem na čelu. Umrla je "elita naroda", je zadevo komentiral nekdanji predsednik Lech Walesa.

Predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski, ki je v skladu z ustavo sedaj prevzel predsedniške dolžnosti, je razglasil teden žalovanja. Uradno žalno slovesnost pa bodo imeli na Poljskem danes, z dvema minutama molka natančno opoldne.

Vzrok za nesrečo uradno še ni znan. Po eni različici je za nesrečo kriv pilot, ki je ob stiku z drevesi izgubil nadzor nad letalom, ali pa je temu botrovala tehnična napaka. Po drugi različici pa so za nesrečo krive neugodne vremenske razmere in vztrajanje pilota pri pristanku. Po neuradnih navedbah naj bi namreč letalo strmoglavilo v četrtem poskusu pristanka, pilotu pa naj bi zaradi goste megle nad Smolenskom svetovali pristanek v Minsku, a je to možnost zavrnil.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...