Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Poljska se je zavila v žalost

Svet | 10.04.2010, 12:53

Državljane Poljske in ves svet je danes pretresla vest, da je ob pristanku v mestu Smolensk na zahodu Rusije strmoglavilo letalo s poljskim predsednikom Lechom Kacynskim ter številnimi političnimi in verskimi predstavniki na krovu. Popoldan v Varšavi in v Krakovu že maše za žrtve nesreče.

Predsedniško letalo tupoljev 154 je bilo na poti iz Varšave v Smolensk. Ob pristanku okoli 11. ure po lokalnem času (okoli 9. ure po srednjeevropskem) se je zaletelo v krošnje dreves in treščilo ob tla, zatem pa ga je zajel požar.

Poljski predsednik Lech Kaczynski se je namreč ob 70. obletnici pokola poljskih častnikov v Katinskem gozdu želel pokloniti tem žrtvam. Osrednja slovesnost v spomin na zločin v ruskem Katinu je bila že v sredo, ko sta se je udeležila poljski premier Donald Tusk in njegov ruski kolega Vladimir Putin. Ločeno slovesnost pa vsako leto ob soglasju ruskih oblasti pripravi tudi poljsko zunanje ministrstvo in letos naj bi delegacijo na njej vodil Kaczynski.

Ta se je v Katinski gozd odpravil skupaj z ženo Marijo ter številnimi političnimi in verskimi predstavniki - teh naj bi bilo 88 in 8 članov posadke. Tako so med žrtvami tudi škof Tadeusz Ploski, načelnik generalštaba poljske vojske Franciszek Gagor in namestnik zunanjega ministra Andrzej Kremer. Na krovu letala je bil tudi guverner poljske centralne banke Slawomir Skrzypek, zadnji poljski predsednik v izgnanstvu Ryszard Kaczorowski, podpredsednik parlamenta Jerzy Szmajdzinski, vodja predsednikovega kabineta Wladyslaw Stasiak ter Janusz Kurtyka, vodja inštituta, ki preiskuje nacistične in sovjetske zločine nad Poljaki.

V Moskvi so po navodilu ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva sestavili komisijo na čelu z ruskim premierom Vladimirjem Putinom, ki bo preiskala okoliščine nesreče. Poljski premier Donald Tusk pa je medtem v Varšavi sklical izredno zasedanje vlade. V skladu z ustavo bi moral predsedniške dolžnosti prevzeti predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski.

Popoldan že prve maše za žrtve nesreče

Družine žrtev pokola v Katinskem gozdu, ki so čakale na delegacijo iz Poljske so novico o tragični nesreči izvedele preko zvočnikov, po navedbah poljske nacionalne televizije je takrat na pokopališču nastala tišina, nato pa so udeleženci slovesnosti začeli moliti. V varšavski katedrali bo pozno popoldne maša zadušnica za vse žrtve, ki jo bo daroval apostolski nuncij na Poljskem, nadškof Jozef Kowalczyk. Mašo zadušnico bo v Krakovu daroval tudi metropolit kardinal Stanislaw Dziwisz.

60-letni Lech Kaczynski je predsedniško mesto zasedel decembra 2005, ko je na volitvah premagal Tuska. Je brat dvojček vodje opozicije in nekdanjega premiera Jaroslawa Kaczynskega.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...