Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone (foto: Wikipedia)
Vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone | (foto: Wikipedia)

Bertone v Čilu o napadih na papeža

Cerkev po svetu | 09.04.2010, 11:01

Papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone nadaljuje s svojim obiskom v Čilu, kjer se mudi ob 200-letnici samostojnosti države. Sestal se je s predsednikom države Sebastianom Pinero, nato pa je obiskal še mesto Punta Arenas na jugu Čila.

Bertone je v imenu svetega očeta Benedikta XVI. izrazil zadovoljstvo nad pogumnimi dejanji čilske civilne družbe v prizadevanju za ublažitev posledic tragičnega potresa, ki je državo prizadel februarja letos in ki je terjal približno 500 človeških življenj. Predstavnik čilske vlade pa je papežu in vsej vesoljni Cerkvi izrazil hvaležnost za pomoč, ki sta ponudila prizadetim v potresu. Na pomoč prizadetim je priskočila predvsem Karitas.

Benedikt XVI. je močan papež

Kardinal Bertone se je po srečanju s čilskim predsednikom odpravil v mesto Punta Arenas na jugu Čila, ki je bilo v preteklosti del spora med Čilom in Argentino. Kot je znano, so se odnosi med omenjenima državama zaradi meje konec leta 1978 močno zaostrili in bi lahko vodili celo v oboroženi spopad, vendar je vojno uspel zaustaviti nekdanji papež Janez Pavel II. Kardinal Bertone bo danes obiskal še mesto Concepcion, ki je bilo v februarskem potresu eno izmed najhuje prizadetih območij.

Sicer pa je kardinal Tarcisio Bertone že ob začetku svojega obiska v Čilu spregovoril o napadih medijev na papeža Benedikta XVI. glede spolnih zlorab. Benedikt XVI. je močan papež, je dejal, papež tretjega tisočletja. Zatem pa je spregovoril še o neutemeljenih obtožbah s strani nekaterih medijev glede ameriškega pedofila Murphyja. Te obtožne niso resnične, je jasno povedal Bertone, vse je namreč dokumentirano. Po besedah dekana kardinalskega zbora kardinala Angela Sodana pa sveti oče uteleša moralne resnice, ki jih današnji svet ne sprejema, zato pa napake duhovnikov uporablja kot orožje proti Cerkvi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...