Petra StoparPetra Stopar
Blagoslov svetih olj, škof Metod Pirih (foto: Benjamin Pezdir)
Blagoslov svetih olj, škof Metod Pirih

Škofje darovali krizmene svete maše

Slovenija | 01.04.2010, 14:31

Krizmene svete maše so bile dopoldne tudi po slovenskih stolnih cerkvah. Ob škofih so se zbrali duhovniki, ki so kot vsako leto na ta dan, obnovili svoje duhovniške obljube.

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je zbranim duhovnikom ljubljanske nadškofije spregovoril o pomenu hvaležnosti za duhovništvo. „On nas je izbral“, je dejal nadškof Stres in s tem izrazil Jezusove besede: Niste vi mene izvolili, ampak sem vas jaz izbral. Zato se duhovnikom ni treba bati odgovornosti, ki jih čaka, saj jim je je Bog zaupal ter jim zanjo dal tudi svojo milost. Glede posameznih primerov slabih dejanj, pa je nadškof Stres poudaril, da jih je treba raziskati in ukrepati, nihče pa nima pravice zaradi tega jemati dobrega imena vsem duhovnikom.

Mariborski nadškof Franc Kramberger je poudaril pomen evharistije, s katero so duhovniki na poseben način povezani. „Iz nje živimo in zanjo smo. Vanjo se poglabljamo posebej v evharističnem letu in pripravi na slovenski evharistični kongres. Duhovnik je mož evharistije, ali pa ni duhovnik“, je še dejal nadškof Kramberger in dodal, da v evharistiji duhovnik najde svojo identiteto in svoje uresničenje.

V novomeški stolnici, ki je danes na poseben način mati vseh cerkva v škofiji, so se zbrali duhovniki iz celotne novomeške škofije. V svojem nagovoru je škof Andrej Glavan spregovoril o zvestobi duhovnika Kristusu, ter se ob tem naslonil tudi na besede pokojnega papeža Janeza Pavla II.: „Besede postavitve evharistije morajo biti za nas duhovnike ne samo obrazec postavitve kruha in vina, marveč obrazec za življenje, za stil življenja.“

Krizmeno sveto mašo je v murskosoboški škofiji ob somaševanju duhovnikov iz vse škofije daroval škof Peter Štumpf, ki je vse navzoče povabil k poglobljeni molitvi za duhovnike. V nagovoru pa je izpostavil besede papeža Benedikta XVI., da duhovništvo izhaja iz Kristusovega duhovništva. Duhovnikovo mišljenje, govorjenje in presojanje vsega in služenje vse to mora razodevati zakrament duhovništva.

V celjski stolnici je sveto mašo daroval msgr. Stanko Lipovšek, ki bo škofovsko posvečenje prejel 24. aprila. V nagovoru se je spomnil druge obletnice smrti božjega služabnika Janeza Pavla II., katerega peto obletnico smrti bomo obhajali jutri. Povzel je njegove besede namenjene duhovnikom.

Koprski škof Metod Pirih pa prav danes obhaja 25. obletnico škofovskega posvečenja. Zato je pomožnega škofa Jurija Bizjaka zaprosil, da je med mašo prebral pridigo nadškofa Alojzija Šuštarja, ki ga je takrat posvetil. Ob sklepu je škof Pirih takole dejal: „Za vse, kar sem od tega, kar mi je pred 25.imi leti povedal nadškof Šuštar, za vse, kar sem uresničil, skupaj z vami duhovniki, redovniki in verniki v teh 25-ih letih škofovske službe, se Bogu iskreno zahvaljujem. Za vse pa, kar nisem naredil, prosim Boga in vas odpuščanja, usmiljenja in potrpljenja.“

Prenosu svete maše velikega četrtka iz koprske stolnice lahko prisluhnete nocoj ob 19. uri. Sveto mašo bo daroval pomožni škof Jurij Bizjak.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.