Nataša Ličen
Matej Kržišnik
Marjana Debevec

Duhovniki bodo obnovili svoje obljube

01.04.2010, 08:46

Kristjani se na veliki četrtek, s katerim se začenja velikonočno tridnevje pred krščanskim največjim praznikom, spominjamo Jezusove zadnje večerje z apostoli. Ta predstavlja ustanovitev evharistije in duhovništva. V spomin na zadnjo večerjo bo po Jezusovem vzoru, ki je svojim apostolom umil noge, tudi papež Benedikt XVI. isto storil 12 duhovnikom.

Škofje bodo danes v stolnih cerkvah darovali krizmene maše, ki so ime dobile po posvetitvi oljčnega olja v sveto krizmo. Duhovniki pri tej maši obnovijo duhovniške obljube. Za veliki četrtek pa po katoliških cerkvah potekajo tudi maše zadnje večerje, za katere je značilen obred umivanja nog.

Pri evangeličanih na ta dan bogoslužij ne pripravljajo. Po pravoslavnih cerkvah bodo danes dopoldne potekale liturgije, zvečer pa bogoslužja, ki jih imenujejo bdenje in pri katerih berejo 12 evangelijev.

Papež bo ob 9.30 z vsemi v Rimu navzočimi kardinali, škofi in duhovniki daroval krizmeno mašo v baziliki sv. Petra, ob 17.30 pa bo v lateranski baziliki obhajal spomin zadnje večerje. Nabirka pri maši bo namenjena za obnovo porušenega semenišča v haitski prestolnici Port-au-Prince.

Ljubljanski nadškof Anton Stres bo krizmeno mašo v ljubljanski stolnici daroval ob 9. uri, mašo zadnje večerje pa ob 18.30. Prav tako bo krizmeno mašo ob 9. uri v mariborski stolnici daroval tudi mariborski nadškof Franc Kramberger, ki bo tam ob 20. daroval tudi mašo zadnje večerje.

V ljubljanski pravoslavni cerkvi bo danes ob 18. uri bogoslužje velikega četrtka vodil paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković.

Kristjani bomo v nedeljo obhajali praznik velike noči, ki je spomin Jezusovega vstajenja od mrtvih. Velikonočno tridnevje je vrhunec velikega tedna, ki smo ga kristjani začeli s cvetno nedeljo, ko smo pri obredih brali evangeljsko poročilo o Jezusovem trpljenju in blagoslavljali zelenje v spomin na slovesno pozdravljanje Jezusa ob prihodu v Jeruzalem.

Letos na isti dan kot katoličani in evangeličani veliko noč obhajajo tudi tisti pravoslavni kristjani, ki uporabljajo julijanski koledar.

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...