Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup

Ena ptička priletela

06.03.2010, 17:55

Oddaja Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla utrinke z območnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki je bilo 12. februarja na Leskovcu in teden dni kasneje na Pragerskem.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Slovenska Bistrica je prireditev pripravil v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev občin Makole, Oplotnica, Poljčane in Slovenska Bistrica.

Na obeh prireditvah je nastopilo 30 skupin, ki na tem delu Štajerske gojijo in ohranjajo domače petje in godčevstvo. Vsaka skupina se je predstavila z dvema pesmima ali vižama. Posneli smo okoli tri ure glasbenega gradiva in odlomke s tega srečanja strnili v dve sobotni druženji.

V prvi marčevski oddaji, v kateri ima prostor slovenska ljudska glasba, so peli mladi pevci Kulturno umetniškega društva Kebelj, mešana skupina pevcev Delavsko prosvetnega društva Svoboda Slovenska Bistrica, Venčeseljske pevke z Zgornje Ložnice pri Makolah, pevci iz Oplotnice, pevci Kulturno umetniškega društva Sloga Leskovec iz Starega Loga, pevke Kulturno-umetniškega društva Oton Župančič Tinje, pevke s Keblja, pevke Kulturno-umetniškega društva Janko Živko Poljčane in pevci Gmajnarji z Ložnice pri Makolah.

Mladi pevci s Keblja
Mladi pevci s Keblja © Vesna Sever

Povsod tam, kjer se pričakuje dobra volja, se najdejo godci. In tudi na Leskovcu so bili. Harmonika, klarinet in kontrabas, so glasbila, na katera igrajo člani Folklornega društva Košuta iz Poljčan. Če ne nastopajo na odrih različnih prireditev, potem godejo plesalcem društva za ples.

Godce, večglasno petje ter novoletno kolednico, vojaški napev, pesem o svetem Janezu Nepomuku, pripovedne in ljubezenske pesmi je bilo slišati v oddaji, ki smo jo podnaslovili »Ena ptička priletela«.

Godci Folklornega društva Košuta Poljčane
Godci Folklornega društva Košuta Poljčane © Vesna Sever

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...