Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Pogovor o vrednotah

Politika | 31.03.2010, 17:58

V zadnjem marčevskem Pogovoru o smo predvajali posnetke z dveh Zborov za vrednote, ki ju je v Ljubljani in v Vipavi pripravila NSi. Govorniki so govorili o preziranju temeljnih vrednot in poudarili hkratno potrebo po njihovi oživitvi.

Predsednica NSi in tudi pobudnica Zbora za vrednote Ljudmila Novak je v začetku opozorila na številne afere v družbi in politiki, pri čemer je po njenem ključno vprašanje, „če sta nas javnost in politika napravili brezbrižne in otopele za vse, kar se dogaja okoli nas“. Na Zboru za vrednote v Vipavi pa je dejala, da ima primorska veličastno in junaško zgodovino. „V boju za svobodo ste Primorci dihali enotno in povezovalno. Odgovor Primorcev na fašizem in potujčevanje je bil preprost: na fašistično nasilje ste odgovorili z uporom, rodila se je organizacija TIGR. Tajna organizacija, ki je bila sestavljena iz preprostih fantov in deklet, katere namen je bil ohraniti Primorsko slovensko. Primorska je v času fašizma mnogo pretrpela samo zato, ker je ohranjala slovensko identiteto. Pri tem se ni ozirala na naše in vaše. Pohlep sosedov po Primorski zemlji pa žal ostaja še danes. Tako smo priča nakupu zemljišč, nepremičnin, kulturnih spomenikov in podjetij. Nekoč se je ozemlje prisvojilo z vojno, danes si ga prisvajajo z ekonomijo in denarjem. Primorci se morate odzvati na pohlepe tujih podjetij, ki želijo upravljati biser Primorske – Postojnsko jamo. Postojnska jama mora ostati v slovenskih rokah. Vrednota vsakega Primorca sta želja in skrb, da Primorska ostane slovenska.“

V Ljubljani je o vlogi kristjana v politiki spregovoril moralni teolog dr. Ivan Štuhec, direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič pa je na prvem zboru vrednot ugotavljala, da je Slovenija zamudila priložnost obeležitve spomina na zločine totalitarizmov in 20. obletnice padca komunizma. Ob zadnjih pojavih v odnosu do polpretekle zgodovine je opozorila na nevarnost, ki jo za demokracijo predstavlja brisanje oz. prirejanje zgodovinskega spomina.

V Vipavi so na Zboru za vrednote nastopil tudi profesor na biotehniški fakulteti dr. Leon Oblak, kirurg dr. Erik Brecelj ter moralni teolog in profesor dr. Tadej Strehovec. Naslednji Zbor za vrednote bo 9. aprila v Novem mestu.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.