Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Prvi misijonski dan: Evharistija, Božji dar za življenje

Cerkev na Slovenskem | 22.03.2010, 11:54

V nedeljo smo na Radiu Ognjišče s prenosom svete maše iz mariborske stolnice slovesno začeli peti radijski misijon, ki nosi naslov „To delajte v moj spomin“. Ves teden nas bo radijski program nagovarjal, spodbujal in spreminjal, težo in ton pa mu dajejo letošnji misijonarji, naši škofje.

V prvem misijonskem pogovoru smo gostili mariborskega nadškofa metropolita msgr. dr. Franca Krambergerja, tema pogovora pa je bila „Evharistija, Božji dar za življenje“. Nadškof je med drugim povedal:

„Vesoljna cerkev obhaja po vsem svetu po želji papeža Benedikta VI. posebno leto duhovnikov in se spominja 150-letnice smrti arškega župnika sv. Janeza Marije Vianneya, cerkev na Slovenskem pa obhaja evharistično leto kot pripravo na evharistični kongres, ki bo 13. junija v Celju. In v ta kontekst vesoljne Cerkve in Cerkve na Slovenskem je umeščen peti radijski misijon Radia Ognjišče z naslovom „To delajte v moj spomin“. Z očmi vere zremo sveto evharistijo kot najvzvišenejši dar Kristusa samega; njegove osebe, se pravi Kristusa kot človeka in Kristusa kot Odrešenika. Ta dar je povzetek in krona vseh Božjih darov, od stvarjenja pa do danes. Je vir in vrhunec vsega krščanskega življenja in bogoslužnega obhajanja svete evharistije. Upravičeno pravi sv. Avguštin: „O, Bog, vsemogočen si, pa nam nisi mogel kaj večjega dati; vseveden si, pa nam nisi vedel kaj boljšega dati; najbogatejši si, pa nam nisi imel kaj svetejšega dati, kakor samega sebe pod podobo kruha in vina, da se za nas daruješ na oltarjih, da se nam daješ kot kruh življenja pri svetem obhajilu in da ostajaš med nami, pričujoč v tabernakljih. Za pravilno razumevanje svete evharistije je potrebno, da se povrnemo v staro zavezo, ko so Judje obhajali spomin na čudežno rešitev iz egiptovske sužnosti v obljubljeno sveto deželo. In prav to spominjanje nas vodi k velikemu četrtku, k zadnji večerji, ki je rojstni trenutek svete evharistije ali novozaveznega spominjanja, katerega vsebina je rešitev iz sužnosti greha v svobodo Božjih otrok. To je rešitev ne le enega naroda, marveč vsega človeštva. To je odrešenje, ki ga je Kristus opravil s svojo smrtjo na križu in s svojim vstajenjem od mrtvih na veliko noč. Evharistija pa je spomin Kristusove velikonočne skrivnosti ali „misterium pashale“. To skrivnost je Kristus ovekovečil na veliki četrtek pri zadnji večerji, ko je nad kruhom rekel: „To je moje telo,“ nad vinom: „To je moja kri,“ nad učenci pa: „To delajte v moj spomin.“ To je tisti spomin, ki ga je na krvavi način uresničil na veliki petek in ki ga na zakramentalni način uresničuje, ponavlja in posedanja pri vsakem obhajanju svete maše.“

Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...