Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Misijon 2008: Živeti Kristusa, da bomo mogli Kristusa prinašati drugim: nič več, nič manj

Slovenija | 18.03.2010, 11:06

Z molitveno uro in slovesno sveto mašo iz mariborske stolnice sv. Janeza Krstnika ob 16. uri, bomo v nedeljo popoldne na Radiu Ognjišče začeli peti radijski misijon, ki ga bodo v sklopu priprav na Slovenski evharistični kongres vodili škofje.

Radijski misijon je radijska različica t. i. ljudskega misijona, ki sicer pomeni dneve duhovno poglobljenega verskega življenja v župniji. V župnijo povabijo misijonarje, ki pripravljajo predavanja, srečanja za različne stanove in skupine, duhovne nagovore pri sv. mašah in druge pastoralne dejavnosti. Na ravni župnij v posamezni dekaniji ljudski misijon pogosto poteka sočasno. Interval med enim in drugim misijonom časovno ni določen. Tako smo na radiu Ognjišče že pred petim misijonom. Prvi leta 2006 je imel naslov „Spoznajte Gospoda“, drugi „Živeti v Kristusu“, tretji radijski misijon pa je potekal od 9. do 15. marca 2008. Vodili so ga lazaristi. Za vodilno misel smo izbrali besede sv. Vincencija Pavelskega: "Živeti Kristusa, da bomo mogli Kristusa prinašati drugim: nič več, nič manj."

„Svobodni nismo takrat, ko počnemo kar se nam zljubi, kar hočemo ampak takrat, ko smo po Jezusovem zgledu svobodni, notranje prosti za nekaj pozitivnega in v najvišji meri pripravljeni za uresničevanje božje volje. Na ta način človek samega sebe plemeniti in bogati,“ je v enem od misijonskih pogovorov povedal lazarist Robert Petkovšek, ki je na vprašanje ali se nahajamo v krizi dejal: „Res je, da današnji čas lahko označimo kot čas krize. Zelo preprosto - kriza pomeni izčrpanje starih vrednot, izčrpanje starih idej, starega načina življenja. To se dogaja vedno znova v zgodovini človeka. Je pa nevarnost vsake krize ta, da je premočna, da človeka onesposobi, da mu škoduje, da ga potisne v obup po drugi strani pa je velik potencial vsake krize v tem, da človeka vzpodbuja, da gre globlje, da gre nazaj h korenina, da si ustvari nove načrte, nove poti, novo prihodnost.“

Več

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.