Robert Božič
Boštjan Smole
Rok Mihevc

Papež: Postni čas ni namenjen estetskim popravkom

09.03.2010, 17:50

Papež Benedikt XVI. v postnem času vabi k molitvi, miloščini in postu, ki naj bi nas odprli za ljubezen do Boga in do bližnjega. Postni čas je sveti oče označil tudi kot „terapijo“, ki naj bi nas ozdravila od vsega, kar nam preprečuje, da bi živeli po božji volji.

Hkrati pa sveti oče opozarja pred tem, da bi postni čas razumeli le kot obdobje, ki je zdravilno za naše telo. Po njegovih besedah je to obdobje izgubilo svojo duhovno razsežnost. „Post, h kateremu nas v tem času vabi Cerkev, nima svojega pomena v zdravstvenih in estetskih razlogih, ampak izvira iz človekove potrebe po notranjem očiščenju. Slednje naj bi ga razstrupilo onesnaženja z grehom in slabim, ter ga vzgajala k tistim koristnim odpovedim, ki vernika osvobodijo suženjstva lastnega jaza in ga naredijo bolj pozornega in dovzetnega za poslušanje Boga in služenja bratom“, pravi sveti oče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...

Vernica v cerkvi (photo: Unsplash) Vernica v cerkvi (photo: Unsplash)

Kako smo spustili standarde "zakmašne" obleke

V času epidemije mnoge maše potekaj zunaj. Kar je v redu. Opaziti pa je, da so ljudje z umanjkanjem svetosti cerkvenega prostora, še bolj spustili standarde spodobnosti oblačenja.