Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Dežman: Sliši se jok in škripanje z zobmi!

03.03.2010, 13:37

Natanko pred letom dni smo bili priča srhljivemu odkritju v rudniku v Hudi Jami, kjer leži več sto mumificiranih posmrtnih ostankov žrtev pobojev ob koncu druge svetovne vojne. Približno 200 do 300 mumificiranih posmrtnih ostankov v Barbarinem rovu so odkrili 3. marca lani.

Preiskovalci na truplih niso odkrili strelnih ran, zaradi česar domnevajo, da so ti ljudje umrli zaradi zastrupitve s plinom. Po besedah vodje sondiranja prikritih grobišč Mitje Ferenca so doslej iz rudnika prinesli 726 trupel. Med njimi so tudi ženske, medtem ko otrok niso našli. Zaenkrat ni znano, kdo so žrtve, ki so bile kruto zakopane v Barbarinem rovu, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi slovenski domobranci in hrvaški ustaši.

Ob tej priložnosti smo se pogovarjali s predsednikom vladne komisije za prikrita grobišča Jožetom Dežmanom. Ta je za naš radio povedal, da je odkritje množičnega grobišča v Hudi Jami pri Laškem v slovenski družbi, kot tudi v tujini sprožilo intenzivno razpravo. „Pomemben ni samo odmev v Sloveniji. Odmev je mednarodni. Treba je vedeti, da je bilo o tej zadevi poročano širom Evrope in tudi izven. Če obrnemo elektronske medije, zlasti internet, vidimo, da je bil to en tektonski dogodek.“ Po njegovem mnenju to kažejo tudi odzivi, ki so sledili odkritju, kot je izjava, da je to drugorazredna tema ter odlikovanje šefa UDBE, Tomaža Ertla, s strani predsednika države Danila Türka in nenazadnje tudi poimenovanje ulice v Ljubljani po diktatorju Josipu Brozu – Titu. Po Dežmanovem mnenju so to obupani odzivi, ki kažejo na avtoriteto Hude Jame. „Mislim, da je avtoriteta Hude Jame taka, da so vsaj v eni meri, vsaj do ene točke spoštljivo obmolknili, ker pa jih groza te resnice tako pritiska pa pač v obupu vpijejo oziroma jaz bi rekel tako, da se sliši jok in stok in škripanje z zobmi.“

Osnovni program dela komisije je za letos sprejet, je povedal Dežman, ki je zavrnil nekatere pomisleke, da naj bi pri zaustavitvi del zaradi zahtev rudarske inšpekcije, zraven imela prste politika. „Kakšnega hujšega, vidnejšega vpletanja, ki bi imelo kakšne usodne posledice, ni bilo. Čeprav se sem in tja malo spotikamo, gre pot naprej.“ Preiskava, ki je med drugim usmerjena tudi v iskanje storilcev, sicer traja že od samega odkritja dalje. „To temeljno vprašanje vesti, ki ob tem nastaja, bi pa rekel da je bilo, kakor sedaj vidimo, med temi možnimi storilci okrog Hude Jame, kar nekaj mučencev vesti,“ je še sklenil Dežman.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...