Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Ljubljanski nadškof dr. Anton Stres (foto: ARO)
Ljubljanski nadškof dr. Anton Stres | (foto: ARO)

Nadškof Stres o treh temeljih evharističnega kongresa

Cerkev na Slovenskem | 31.03.2010, 15:27

Nedeljska sveta maša, verniki kot oznanjevalci in dejavna krščanska ljubezen – to so trije temelji Slovenskega evharističnega kongresa, na katere je opozoril ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. "Tega nacionalnega dogodka", ki bo 13. junija v Celju, "se še posebej veselimo", je poudaril nadškof.

Kot prvi temelj, ki naj izstopa na kongresu, je predsednik Slovenske škofovske konference omenil neprimerljivo in nenadomestljivo vlogo in mesto nedeljske svete maše. O drugi ideji pa je povedal: "Tako kot so apostoli po zadnji večerji in veliki noči ter prihodu Svetega Duha šli oznanjati, postali misijonarji, res apostoli v pravem pomenu besede, da bi tudi vsak član našega krščanskega občestva postal še bolj dejaven in vzel res poslanstvo Cerkve za svoje."

Tretja vrednota kongresa, ki ji bo še posebej namenjeno naslednje pastoralno leto, pa je po nadškofovih besedah dejavna krščanska ljubezen: "Se pravi, dobrodelnost in solidarnost in prizadevanje za pravičnost, za pravično družbo med nami."

Nadškof verjame, da te vrednote niso potrebne samo za člane katoliškega občestva, ampak za celotno slovensko družbo. Na evaharističnem kongresu 13. junija pa naj bi bila tudi razglasitev novega blaženega, Božjega služabnika Lojzeta Grozdeta. Toda, kot je dejal novomeški škof Andrej Glavan, morajo v Rimu ta datum še potrditi.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...