Nataša Ličen
Matej Kržišnik
Marjana Debevec
Ljubljanski nadškof dr. Anton Stres (foto: ARO)
Ljubljanski nadškof dr. Anton Stres | (foto: ARO)

Nadškof Stres o treh temeljih evharističnega kongresa

31.03.2010, 15:27

Nedeljska sveta maša, verniki kot oznanjevalci in dejavna krščanska ljubezen – to so trije temelji Slovenskega evharističnega kongresa, na katere je opozoril ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. "Tega nacionalnega dogodka", ki bo 13. junija v Celju, "se še posebej veselimo", je poudaril nadškof.

Kot prvi temelj, ki naj izstopa na kongresu, je predsednik Slovenske škofovske konference omenil neprimerljivo in nenadomestljivo vlogo in mesto nedeljske svete maše. O drugi ideji pa je povedal: "Tako kot so apostoli po zadnji večerji in veliki noči ter prihodu Svetega Duha šli oznanjati, postali misijonarji, res apostoli v pravem pomenu besede, da bi tudi vsak član našega krščanskega občestva postal še bolj dejaven in vzel res poslanstvo Cerkve za svoje."

Tretja vrednota kongresa, ki ji bo še posebej namenjeno naslednje pastoralno leto, pa je po nadškofovih besedah dejavna krščanska ljubezen: "Se pravi, dobrodelnost in solidarnost in prizadevanje za pravičnost, za pravično družbo med nami."

Nadškof verjame, da te vrednote niso potrebne samo za člane katoliškega občestva, ampak za celotno slovensko družbo. Na evaharističnem kongresu 13. junija pa naj bi bila tudi razglasitev novega blaženega, Božjega služabnika Lojzeta Grozdeta. Toda, kot je dejal novomeški škof Andrej Glavan, morajo v Rimu ta datum še potrditi.

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...