Alen SalihovićAlen Salihović
Šesti misijonski dan (foto: ARO)
Šesti misijonski dan

Misijonski pogovorni večer o duhovni oskrbi za bolnike

Cerkev na Slovenskem | 26.03.2010, 23:34

V pogovornem večeru, ki je potekal pod naslovom Evharistija in duhovni poklici so sodelovali tudi poslušalci. Naši sogovorniki so bili trije duhovniki, ki skrbijo za bolnike po bolnišnicah. V Slovenj Gradcu, Šempetru pri Gorici in v Ljubljani.

Peter Leskovar, Janez Kržišnik in Miro Šlibar so povedali, da je delo z bolniki včasih težko, večkrat pa osrečujoče in njim samim odpira odgovore na temlejna vprašanja. Sveta maša je skrivnost. Skrivnost pa je tudi bolezen, ob kateri se človek ustavi in se sreča sam s seboj. V večeru so duhovniki poudarili, da zakrament bolniškega maziljenja res deluje. Da to ni zakrament za smrt, ampak za življenje. To so potrdili tudi klici poslušalcev, ki so povedali, da je to ostrečujoč zakrament.

Za bolnike in trpeče si je treba vzeti čas in biti z njimi kot je bila Marija z Jezusom. Omenjali so tudi delo prostovoljcev in raznih skupin, denimo Karitas, da pa je prva za bolnika dolžna skrbeti ožja družina oziroma župnija. Mlade so povabili k spremljanju bolnikov; rok, ki pomagajo, je namreč vedno premalo. Vsi trije sogovorniki so se zdravnikom in vsem zdravstvenim delavcem zahvalili za izkazan lep odnos do dela duhovnika v bolnišnici.

Ob sklepu so povedali, da je življenje dar in da se ga mogovče šele ob takih težkih trenutkih kot je bolezen ali trpljenje zavemo v vsej razsežnosti. Pa tudi bolezen je dar- nekateri bi brez bolezni ostali površni in nedojemljivi za prave globine. Prave globine pa prinaša evharistija, ki je tako velik dar, da ga ne bomo mogli razumeti, smo ga pa vseeno deležni.

Upamo, da je bil pogovorni večer lepa priprava na sklep radijskega misijona in trenutek, v katerem smo se malo ustavili in pomislili, da vsi veliki dnevi in noči šele prihajajo.

 

Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...