Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nadškof dr. Anton Stres (foto: ARO)
Nadškof dr. Anton Stres

VIDEO: Nadškof dr. Stres o bistvu poklicanosti

Cerkev na Slovenskem | 26.03.2010, 11:31

V pripravi na vseslovenski evharistični kongres, ki bo junija v Celju, je kot govornik šestega dne radijskega misijona pred naš mikrofon stopil ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres. Tema šestega dne je Evharistija in duhovni poklici, razmišljanje prvega misijonski pogovora je nadškof usmeril v bistvo poklicanosti.

Nadškof dr. Anton Stres je med drugim o poslanstvu in poklicanosti povedal: "Ko govorimo o duhovništvu, se zavedamo, da evharistije ni brez duhovništva in duhovništva ni brez evharistije. Ta povezava ni samo funkcionalna, ampak je zveza veliko globlja, saj nas evharistija usposablja za življenjsko darovanje. Oblik darovanja in poklicanosti v življenje pa je veliko. Vsi smo najprej poklicani. Ko se znajdemo v življenju, ko pridemo na svet in ko se začnemo zavedati sami sebe, imamo dve možnosti. Prva je, da rečemo: krasno, živim! Svoje življenje bom izkoristil tako, kot se mi bo zdelo najbolj prijetno v vsakem trenutku. Lahko pa vzamemo življenje kot velik poziv ali klic: narediti nekaj iz svoje življenja. Lahko se vprašamo: „Kaj jaz postajam skozi svoje življenje, kakšen človek iz mene nastaja?“ To je temeljna poklicanost: narediti iz samega sebe nekaj lepega, in to ne samo po človeških zamislih, ampak za nas kristjane nekaj lepega v božjih očeh oziroma postati pravi božji otrok."

Nadškof Stres je v prvem misijonskem pogovoru razmišljal tudi o preprekah na poti osebne rasti vsakega posameznika, ki živi svoje poslanstvo, o tem kako vztrajati in kako se bistvo vsakega poslanstva izraža prav v evharistiji. Božja ljubezen do nas se kaže v največji ljubezni in požrtvovalnosti, saj je šel Jezus tako daleč, da je dal svoje življenje za nas.

Pridiga nadškofa dr. Antona Stresa pri maši za radijske sodelavce.

Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.