Nataša Ličen
Matej Kržišnik
Marjana Debevec
Nadškof dr. Anton Stres (foto: ARO)
Nadškof dr. Anton Stres

VIDEO: Nadškof dr. Stres o bistvu poklicanosti

26.03.2010, 11:31

V pripravi na vseslovenski evharistični kongres, ki bo junija v Celju, je kot govornik šestega dne radijskega misijona pred naš mikrofon stopil ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres. Tema šestega dne je Evharistija in duhovni poklici, razmišljanje prvega misijonski pogovora je nadškof usmeril v bistvo poklicanosti.

Nadškof dr. Anton Stres je med drugim o poslanstvu in poklicanosti povedal: "Ko govorimo o duhovništvu, se zavedamo, da evharistije ni brez duhovništva in duhovništva ni brez evharistije. Ta povezava ni samo funkcionalna, ampak je zveza veliko globlja, saj nas evharistija usposablja za življenjsko darovanje. Oblik darovanja in poklicanosti v življenje pa je veliko. Vsi smo najprej poklicani. Ko se znajdemo v življenju, ko pridemo na svet in ko se začnemo zavedati sami sebe, imamo dve možnosti. Prva je, da rečemo: krasno, živim! Svoje življenje bom izkoristil tako, kot se mi bo zdelo najbolj prijetno v vsakem trenutku. Lahko pa vzamemo življenje kot velik poziv ali klic: narediti nekaj iz svoje življenja. Lahko se vprašamo: „Kaj jaz postajam skozi svoje življenje, kakšen človek iz mene nastaja?“ To je temeljna poklicanost: narediti iz samega sebe nekaj lepega, in to ne samo po človeških zamislih, ampak za nas kristjane nekaj lepega v božjih očeh oziroma postati pravi božji otrok."

Nadškof Stres je v prvem misijonskem pogovoru razmišljal tudi o preprekah na poti osebne rasti vsakega posameznika, ki živi svoje poslanstvo, o tem kako vztrajati in kako se bistvo vsakega poslanstva izraža prav v evharistiji. Božja ljubezen do nas se kaže v največji ljubezni in požrtvovalnosti, saj je šel Jezus tako daleč, da je dal svoje življenje za nas.

Pridiga nadškofa dr. Antona Stresa pri maši za radijske sodelavce.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Radijski misijon
Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...